Ga naar Content

Foutje bij reparatie flitspaal: 1.279 onterechte bekeuringen verstuurd

ALKMAAR Bijna 1.300 automobilisten hebben vorige week onterecht een bekeuring ontvangen. Tussen 22 februari en 27 februari werden ze op een Alkmaars kruispunt geflitst terwijl ze door groen of oranje reden. Dat zeggen het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie tegen NH Nieuws.

De automobilisten werden geflitst door een flitspaal op de kruising van de Heilooër Tolweg en de Kennemerstraatweg aan de rand van Alkmaar.

Onder andere Anja Duin kreeg een onterechte boete op de mat. "Ik dacht: hè, een boete? Hoe kan dat nou? Ik rijd nooit door rood. Misschien had m'n man het gedaan, dus heb ik hem een appje gestuurd. Maar hij wist ook van niets."

Als de Alkmaarse via DigiD inlogt om de flitsfoto te bekijken, blijkt dat ze niet door rood maar door oranje is gereden. "Zelfs over de streep nog oranje, dus sowieso niet door rood." Anja blijkt niet de enige: in de Facebook-groep Je bent Alkmaarder als... regent het verbaasde reacties.

Lees ook: Nergens worden zoveel boetes uitgedeeld als bij deze Noord-Hollandse flitspaal

Kabeltjes verwisseld
Navraag leert dat een onzorgvuldige reparatie van de flitspaal de boosdoener is. "Begin dit jaar is er is een monteur geweest die de paal heeft gerepareerd, maar hij heeft het verkeerd gerepareerd", aldus Mariël van Dam van het Openbaar Ministerie. "Hij heeft de kabels verkeerd aangesloten. In plaats van op rood licht werd er daardoor op groen licht geflitst. Dat is een bijzondere fout."

Omdat de monteur niet de moeite heeft genomen om de paal na de reparatie te testen, bleven de verwisselde kabels vijf dagen lang onopgemerkt. Pas op 27 februari werd de paal uitgezet. In totaal werden er 1.279 onterechte boetes van 239 euro uitgedeeld.

Lees ook: OM wil superflitspalen langs wegen: "Dan kunnen agenten zich bezighouden met ander werk"

Sinds 3 mei staat de paal weer aan, maar flitst alleen de kentekens van automobilisten die de snelheidslimiet overschrijden en niet van mensen die door rood rijden. "De paal wordt binnenkort gerepareerd, zodat er ook weer op rood licht gecontroleerd kan worden", aldus het CJIB. 

Excuses
Het OM en CJIB bieden excuses aan voor de gemaakte fout. "We zoeken nu uit hoe dit heeft kunnen gebeuren, want dit had niet mogen gebeuren." 

De boetes zijn inmiddels ingetrokken. Wie nog niet heeft betaald, hoeft dat dus ook niet meer te doen. Wie al wel heeft betaald, krijgt automatisch 239 euro teruggestort.

abc5media_video_0

Foto: NH/Anne Klijnstra