Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Nergens worden zoveel boetes uitgedeeld als bij deze Noord-Hollandse flitspaal

12 november 2016, 12.50 uur · Foto: Google Streetview

HILVERSUM Van de 612 flitspalen in Nederland vormt de flitspaal aan het Oostereind in Hilversum de grootste inkomstenbron voor de overheid. De kast bij de Arenatunnel legde in de afgelopen acht maanden ruim 76.348 verkeersovertredingen vast. Bij een gemiddelde boeteprijs van 52,50 euro is dat bijna vier miljoen.

'De paal van vier miljoen', zoals de flitskast volgens De Telegraaf in de volksmond al wordt genoemd, laat de nummers twee (Helmond, 35.772 verkeersovertredingen, circa 1,8 miljoen euro) en de nummer drie (Rotterdam, 33.795 verkeersovertredingen, circa 1,8 miljoen euro) ver achter zich.  

Lees ook: Op deze plekken in Noord-Holland werd afgelopen jaar het meest geflitst

Automobilisten die vanaf de A27 Hilversum kennen en haten de paal bijna allemaal. "Ik ben zelf al drie keer gepakt", zegt automobilist Ramon van Duren tegen de krant. "Je komt net van de snelweg af en rijdt Hilversum in over een brede rijbaan."  

Meedogenloos
Net als veel andere automobilisten vindt Van Duren de plek onlogisch. "Niets wijst erop dat je een gevaarlijk punt nadert of zo. Daardoor blijf je een redelijke snelheid houden. Ja, dan is een camera meedogenloos en legt iedere kilometer te veel vast. Geen ontkomen aan. Ik ben hier al bijna tweehonderd euro kwijtgeraakt."

Lees ook: Blijdschap om weggehaalde flitspaal Velsen-Zuid: "Wij rijden daar altijd wel iets harder dan 50 hoor"

In Noord-Holland staan in totaal 68 flitspalen. Daarmee staat onze provincie op de vierde plaats. Alleen in Zuid-Holland (199), Noord-Brabant (106) en Limburg (70) staan meer camera's langs de wegen.  

De vermindering van het aantal flitspalen van 1.400 naar 612 legt de overheid trouwens geen windeieren. Omdat de analoge camera's zijn vervangen door digitale exemplaren is de pakkans tegenwoordig bijna 100 procent. Vroeger ontliepen automobilisten wel eens een boete omdat het rolletje vol was.