Ga naar Content
Noord-Holland

Rechtszaak tegen Haarlemse Hells Angels van start

11 mei 2017, 09.57 uur · Aangepast 11 mei 2017, 12.25 uur
Door: · Foto:

SCHIPHOL Het volledige Haarlemse chapter van de Hells Angels verschijnt vandaag en morgen voor de rechtbank op Schiphol. Het openbaar ministerie wil de kopstukken veroordeeld krijgen voor deelname aan een criminele organisatie, afpersing, bedreiging, brandstichting, zware mishandeling en vuurwapenbezit.

Het gaat om de eerste pro forma-zittingen sinds de grote inval in onder meer het clubhuis aan de Baljuwslaan in Haarlem op 26 januari van dit jaar. Die inval was onderdeel van een landelijke actie, waarbij op 24 plekken in het land invallen werden gedaan.  

Alle leden van het Haarlemse chapter en een Haarlemse vrouw werden toen opgepakt. President Lysander de R. werd die dag in zijn cel aangehouden, waar hij vastzat voor verboden wapenbezit. 

Lees ook: Grote politieactie tegen Haarlemse Hells Angels: alle leden opgepakt

Vandaag en morgen zullen de andere verdachten proberen de rechtbank zo ver te krijgen dat zij de inhoudelijke behandeling van de zitting in vrijheid af mogen wachten. Het gaat nog maanden duren voordat het onderzoek naar deze Hells Angels volledig is afgerond en de inhoudelijke behandeling begint.

Lees ook: 'Haarlemse Hells Angels drijvende kracht initimidaties Noord-Holland'

Volgens het openbaar ministerie hebben deze Hells Angels veel misdaden op hun kerfstok. President Lysander de R. wordt ervan verdacht in 2015 de auto van de toenmalige Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders in juni 2015 in brand te hebben gestoken.

Lees ook: Brand auto burgemeester Haarlem mogelijk wraakactie Hells Angels 

Ook worden de opgepakte mannen in verband gebracht met meerdere branden bij en rond sporthal De Weijver in Hoogwoud. Afpersing van ondernemers en bedreiging van politiemensen en diverse geweldszaken staan ook op de lijst van aanklachten.