Ga naar Content

Raadslid Segers over brute mishandeling: "Je gaat sterven, je gaat dood"

ALKMAAR Het D66-raadslid Marian Segers uit Zuidoostbeemster heeft tijdens de rechtszaak tegen haar belager vandaag het woord genomen. In een gruwelijk relaas deed ze uit de doeken wat er gebeurde toen ze in haar huis werd aangevallen. Ze overleefde ternauwernood.

Segers werd op 12 mei vorig jaar in haar woning in Zuidoostbeemster door een Fransman belaagd met een hamer, een keukenmes en een heggeschaar en vervolgens bebloed op straat gevonden door buren. De verdachte hoorde vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van acht jaar tegen zich eisen.

Op de bewuste dag zag het raadslid de man op haar erf lopen en vroeg wat hij kwam doen. "Hij begon te lachen en ik zag zijn slechte gebit. Hij zei dat hij Fransman was en op vakantie was. Ik zei hem dat ik het niet prettig vond dat hij zomaar op mijn erf liep", vertelde ze tegenover de rechtbank.

Mokerslag
Omdat ze verder geen argwaan had, ging ze terug het huis in om schoon te maken. Toen ze even later de loods in stapte die aan haar huis grenst, zag ze dezelfde man weer staan. Dit keer was de situatie dreigend. "Hij stond klaar in de aanval en gaf meteen een klap. Die was knetterhard, als een mokerslag. De vastberaden harde blik doet mij beseffen dat ik verloren ben. Ik dacht 'Marian dit was je leven. Je gaat sterven. Ik ga dood'." 

Lees ook: Fransman (43) belaagde raadslid met hamers, messen en een heggeschaar

Met spullen uit de gereedschapskist uit onder meer de loods werd ze vervolgens belaagd. "Ik heb van mijn leven niet zo hard gegild van angst. Doodsangst. Het was brute marteling. Hij heeft mij voor dood achtergelaten." Segers' complete lichaam zat onder de wonden. De dader vluchtte vervolgens met Segers' auto en werd ruim drie maanden later in België aangehouden

Horrorgebeurtenis
De aanval heeft grote impact op het leven van het raadslid. Naast de lichamelijke verwondingen heeft de aanval ook psychisch veel schade veroorzaakt. "Ik loop als een dief door mijn eigen huis. Bij elk geluid elke beweging schrik ik vreselijk. 's Avonds durf ik niet weg. Ik slaap slecht. De horrorgebeurtenis blijft zich afspelen in mijn hoofd."

Lees ook: Fransman opgepakt voor neersteken D66-raadslid Zuidoostbeemster

Langzaam probeert Segers de draad weer op te pakken maar het is moeilijk, vertelt ze. Haar zicht en geheugen zijn aangetast, waardoor ze haar werk als orthopedagoog nauwelijks kan uitvoeren. Ook de politiek moest ze vaarwel zeggen. Ze hoopt haar werk als raadslid ooit weer op te kunnen pakken, maar het is onzeker of dat nog kan. Dankzij de mensen om haar heen durft ze langzaam weer naar buiten. 

Zijkamertje
L. wordt verdacht van zware mishandeling en diefstal, maar tegenover de politie heeft hij verklaard zich weinig van zijn daad te kunnen herinneren en onder invloed van verschillende soorten drugs en alcohol te zijn geweest tijdens het drama. Segers: "Deze man is in staat gebleken om op een brute manier een volstrekt onbekende vrouw in haar eigen huis aan te vallen. Ik snap dat hij daar niet aan herinnerd wil worden en dat hij zijn horrordaden in een zijkamertje in zijn geheugen plaatst."

Lees ook: OM: Verdachte steekpartij D66-raadslid Segers vluchtte in haar auto

Foto: HFV/D66 Beemster