Ga naar Content
Noord-Holland

Acht jaar cel geëist voor man die raadslid belaagde met hamers en messen

4 mei 2017, 11.57 uur · Aangepast 4 mei 2017, 15.27 uur
Door: · Foto: HFV/D66 Beemster

ALKMAAR Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht jaar cel geëist tegen de dader van de zware mishandeling van het D66-raadslid Marian Segers. De vrouw werd een jaar geleden in haar woning in Zuidoostbeemster geslagen en neergestoken door de Fransman Olivier L. (43).

Segers werd op 12 mei vorig jaar in haar woning in Zuidoostbeemster belaagd met een hamer, een keukenmes en een heggeschaar en vervolgens bebloed op straat gevonden door buren. De dader vluchtte met Segers' auto en werd ruim drie maanden later in België aangehouden. Ondanks ernstige verwoningen aan haar hoofd en borst, overleefde Segers de aanval, maar ze moest lange tijd revalideren.

Lees ook: Fransman opgepakt voor neersteken D66-raadslid Zuidoostbeemster

L. wordt verdacht van zware mishandeling en diefstal, maar tegenover de politie heeft hij verklaard zich weinig van zijn daad te kunnen herinneren. Hij gaf aan dat hij veel cocaïne, extacy en alcohol had gebruikt en dat hij in een hotel in Amsterdam een einde aan zijn leven had willen maken door een overdosis te nemen.

In plaats daarvan toog hij naar het huis van het raadslid. Hij meende zich te herinneren dat hij in een loods iemand had geslagen met een campinghamer, maar hoe en wie herinnert hij zich niet meer. 

Bloedbad
Segers, die met twee advocaten, vrienden en familie bij de zitting aanwezig is, had eerder verklaard dat ze in de loods bij haar huis was aangevallen en buiten bewustzijn was geraakt. Toen ze even later wakker werd, lag ze in de slaapkamer van haar woning, waar L. op haar instak. In de woning werden ook een klauwhamer, een stratenmakershamer en een ander mes gevonden. Meerdere kamers in het huis waren besmeurd met bloed.

Lees ook: Raadslid Segers over brute mishandeling: "Je gaat sterven, je gaat dood"

De rechter ging niet in op het verzoek om de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar te laten verklaren. "Wat mij betreft geldt hier dat als iemand alcohol en drugs inneemt, hij zelf verantwoordelijk is voor zijn daden." Bovendien wegen de gevolgen voor het slachtoffer zwaar mee voor het OM. De verdachte hoorde daarom een onvoorwaardelijke gevangenisttraf van acht jaar tegen zich eisen. 

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.