Ga naar Content
Noord-Holland

Ralph Tuijn roeit in recordtijd oceaan over

24 april 2017, 12.37 uur · Aangepast 24 april 2017, 13.36 uur
Door: · Foto: Ralph Tuijn

CASTRICUM Ralph Tuijn, de oceaanroeier uit Castricum, is gister aangekomen in Frans-Guyana. Daarmee heeft hij het wereldrecord weer in handen.

Tuijn vertrok op 6 maart dit jaar in het gezelschap van een Engelsman, een Fransman en Ier uit het Portugese Portimão. Doel was om binnen vijftig dagen roeiend de Atlantische Oceaan over te roeien. "That's it: WR Atlantic Crossing", liet hij gister na 48 dagen op Facebook weten.

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn begint aan nieuwe recordpoging: "M'n zwaarste uitdaging ooit"

Het was niet de eerste keer dat de Noord-Hollandse avonturier de oversteek waagde. Door die in 2015 in 51,5 dag af te leggen, vestigde hij een wereldrecord. Maar een jaar geleden legde een groep Britten het zelfde traject in vijftig dagen af. Dat kwam hard aan bij Tuijn, die alles op alles zette om zijn wereldrecord te heroveren. 

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn is wereldrecord kwijt: "Dit raakt mijn ziel"

"Het moet zeker onder de 45 dagen kunnen", zei hij over zijn streven tegen NH Nieuws. "Als ik goede roeiers bij elkaar haal, moet het zeker kunnen." In 45 dagen lukte het dus net niet, maar het team dat hij bijeenbracht heeft met de overtocht in 48 dagen wel weer het record in handen. 

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn lijdt tijdens wereldrecordpoging: "'Een gezwollen penis vol wit-gele puisten"

Eenvoudig was het niet. Ralph Tuijn kreeg het lichamelijk zwaar te verduren tijdens de extreme recordtocht. ""Ik heb zoutwaterzweren en schaafplekken, knalrode geïrriteerde liezen en een balzak waar luieruitslag niets bij is", liet hij een week voor aankomst weten. "En als bonus een rode gezwollen penis vol met wit-gele puisten en afbladderende huid die de sport zo populair maakt!"