Ga naar Content
Noord-Holland

Oceaanroeier Ralph Tuijn is wereldrecord kwijt: "Dit raakt mijn ziel"

1 april 2016, 19.00 uur · Aangepast 1 april 2016, 19.13 uur
Door: · Foto: Ralph Tuijn

CASTRICUM De Castricumse avonturier en oceaanroeier Ralph Tuijn is diep 'gekwetst'. Eerder deze week pakte een groep Britten 'zijn' wereldrecord af: ze roeiden in vijftig dagen van Portugal naar Zuid-Amerika, anderhalve dag minder dan de periode die Tuijn en z'n roeigenoten vorig jaar nodig hadden. "Dit raakt mijn ziel zo hard"

Ralph Tuijn zou Ralph Tuijn niet zijn als hij geen plan had om het record te heroveren. "Ik wil een nieuw team van zes man formeren om in een oceaanroeiboot het record te verpletteren. Het moet zeker onder de 45 dagen kunnen."

Lees ook: Ralph Tuijn roeit Atlantische Oceaan over in wereldrecord

"Als ik goede roeiers bij elkaar haal, met goede spirit, moet het zeker kunnen", vertelt Tuijn tegen NH. Dat hij het vorige jaar gevestigde record nu alweer kwijt is, wijt hij vooral aan één van de roeiers met wie hij het record in maart vorig jaar vestigde. "Zonder hem hadden we in minder dan vijftig dagen kunnen doen. Hij had niet veel meer geroeid dan in een sportschool." 

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn: "We lopen naakt over de boot"

"Nu heb ik nieuwe roeiers nodig", blikt hij vooruit op zijn nieuwe recordpoging. "Maar waar komen nieuwe roeiers vandaan?" Hij roept iedere sportieveling die zin heeft in avontuur op zich bij hem te melden. En het mooie is: het roeien kun je leren. "Het roeien is veel minder technisch dan bijvoorbeeld het skiff roeien dat je op de Olympische Spelen ziet. Dat kan ik nog steeds niet." 

Dus ben jij sportief en heb je zin in een inspannend avontuur en een nieuwe wereldrecordpoging? Kijk dan op Ralphs website en meld je bij hem aan voor de tocht. Gepland vertrek: februari 2017.

abc5media_audio_0