Ga naar Content
Noord-Holland

Langedijk gaat fuseren, maar met welke buur?

19 april 2017, 15.38 uur · Aangepast 19 april 2017, 16.33 uur
Door: · Foto: Langedijk Centraal / Halstad Productie

LANGEDIJK De gemeente Langedijk gaat ambtelijk fuseren. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De grote vraag is nu: met welke buurgemeente?

Door verslaggever Anne Klijnstra

Wordt het Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen of de al ambtelijk gefuseerde BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo? Gisteravond stemde een meerderheid van de raadsleden in met een ambtelijke fusie. Met zo'n fusie wordt het ambtenarenapparaat met dat van een andere gemeente samengevoegd.

Lees ook: Langedijkers: "liefst zelfstandig blijven"

Al heel wat jaren weet Langedijk dat het lastig wordt om op termijn zelfstandig te blijven als kleine gemeente met minder dan 28.000 inwoners. Lange tijd is gediscussieerd over de toekomst. Bestuurlijk fuseren en dus opgaan in een andere gemeente heeft uiteindelijk niet de voorkeur gekregen. En ook de optie 'zelfstandig blijven' wordt het dus niet.

Lees ook: Boze Langedijkers proberen Heerhugowaarders te worden

Het Gemeentebestuur heeft nu opdracht gekregen met buurgemeenten te gaan praten over de mogelijkheden van een ambtelijke fusie. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar zal de fusie zeker een van de hete hangijzers zijn.