Ga naar Content

Velserbroekers over komst asielzoekers: "Als ze worden geplaatst, krijg je een kijkdoos-effect"

VELSEN Er is beroering ontstaan in Velserbroek. De komst van dertig vluchtelingen midden in een woonwijk zet kwaad bloed. Bewoners voeren actie om de asielzoekers buiten de deur te houden. Vandaag overhandigden zij zo'n 500 handtekeningen aan de wethouder.

Het was een dik pakket steunbetuigingen waarmee Liesbeth Rijbroek en haar mede-actievoerders naar het gemeentehuis van Velsen trokken. 

Rijbroek geeft voor de camera van NH Nieuws haar argumenten tegen de komst van de asielzoekers: "We hebben bezwaar aangetekend tegen het bestaansrecht van deze gebouwen. Dit gebouw had al lang gesloopt moeten worden en is ons inziens ook niet geschikt om te worden bewoond. Niet door Nederlanders en ook niet door statushouders."

Lees ook: Honderden handtekeningen tegen komst statushouders naar Velserbroek

Kijkdoos-effect
Ze gaat verder: "Als de statushouders hierin worden geplaatst, krijg je een kijkdoos-effect. De mensen die ertegenover wonen, hebben geen privacy meer. Ze blijven natuurlijk niet binnen in de zomer, ze gaan buiten zitten. En de mensen die hier zitten, worden ook bekeken."

Lees ook: Velsen wil vluchtelingen overhevelen naar Bloemendaal

Rijbroek wil benadrukken dat ze niet racistisch is. "Ik zit ook met tranen in m'n ogen te kijken naar zo'n gifaanval. Ik denk ook: die mensen moeten worden geholpen. Wat me alleen heel erg verbaast, is dat ze niet worden opgevangen in hun eigen regio."

Foto: NH Nieuws