Ga naar Content
Noord-Holland

Velsen wil vluchtelingen overhevelen naar Bloemendaal

6 april 2017, 13.06 uur
Door: · Foto: ANP

VELSEN De gemeente Velsen gaat met Bloemendaal om tafel over de plaatsing van statushouders op landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal.

Velsen worstelt bij gebrek aan voldoende huurwoningen met het onderbrengen van statushouders, terwijl het villadorp de ruimte heeft op het lommerrijke landgoed Dennenheuvel. De Velsense wethouder Arjen Verkaik gaat het gesprek met 'buur' Bloemendaal aan naar aanleiding van een voorstel van VVD-raadslid Jeroen Verwoort.

Die streeft naar een pragmatische oplossing voor het probleem met de plaatsing van vluchtelingen in Velsen. In die gemeente en dan met name vanuit de IJmuidense bevolking, is er veel weerstand tegen de voorkeursbehandeling die statushouders krijgen bij de toewijzing van huizen. De goedkopere huurhuizen waar zij moeten worden ondergebracht staan vooral in IJmuiden en in Velsen-Noord, waar eveneens fel wordt geprotesteerd.

Lees ook: Bloemendaal praat met Velsen over 'overname' statushouders 

Gemeenten hebben vanuit het Rijk de verplichting statushouders niet alleen onderdak te bieden, maar hen ook te laten integreren. Voldoen gemeenten niet aan die eisen, dan krijgen zij een boete. 'Overheveling' van statushouders naar een buurgemeente zou echter worden getolereerd.

Bloemendaal heeft in een eerder stadium laten weten Velsen te willen helpen. De gemeente gaat in overleg met omwonenden van Dennenheuvel.