Ga naar Content
Noord-Holland

Honderden handtekeningen tegen komst statushouders naar Velserbroek

10 april 2017, 22.43 uur
Door: · Foto: NH/Fred Segaar

VELSERBROEK Inwoners van Velserbroek zitten niet te wachten op de komst van statushouders in de vroegere basisschool De Duinroos aan De Platbodem. Een handtekeningenactie van omwonenden heeft enkele honderden steunbetuigingen opgeleverd.

Dinsdag bieden ze de handtekeningen aan op het gemeentehuis van Velsen, waar Velserbroek deel van uitmaakt. Een paar dagen later eindigt de inspraakprocedure.

Omwonenden willen met de actie voorkomen dat een groep van dertig statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in hun wijk komt wonen. De gemeente heeft Velserbroek aangewezen als één van de locaties waar vluchtelingen worden opgevangen.

Nergens zoveel als in Velserbroek
Het is de bedoeling dat ze de taal leren en werk vinden om integratie te bevorderen. In IJmuiden en in Santpoort-Noord zijn eveneens van deze zogeheten wachtkamerlocaties, maar nergens zouden er zoveel worden gehuisvest als in Velserbroek.

Eerder ontstond beroering onder de bevolking van Velsen-Noord en IJmuiden over de voorrangsregeling voor statushouders op de wachtlijst voor woningzoekenden. Goedkope huurfltats zijn vooral dáár te vinden.

Op termijn bij hen in de wijk
Inwoners van IJmuiden en Velsen-Noord vrezen dat de statushouders in de wachtkamerlocaties op termijn bij hen in de wijk worden ondergebracht.

Om de vluchtelingen te kunnen onderbrengen in Velserbroek, is een, eventueel tijdelijke, aanpassing van het bestemmingsplan nodig. De gemeente gaat er vanuit dat de vluchtelingen, als alle procedures zijn doorlopen, in juli in Velserbroek kunnen gaan wonen.