Ga naar Content

Monumentale fabriek Ringers over elf weken weer "in blote kont"

ALKMAAR Ringers, de voormalige chocoladefabriek aan de Alkmaarse Kwakelkade, zat tientallen jaren verstopt achter witte kunststof platen. Die worden nu verwijderd om het pand weer in oude glorie te herstellen.

Klaas Limmen is namens sloopbedrijf Boy Limmen betrokken bij het strippen van het pand. "Het is natuuurlijk prachtig om zo'n mooi pand te ontdoen van de lelijke huls en de mooie monumentale gevel weer tevoorschijn komt", vertelt hij opgetogen.

Lees ook: Alkmaarse chocoladefabriek Ringers geeft zich bloot

Het gaat nog wel duren voordat die 'huls' helemaal verdwenen is. "De planning is elf weken, dan moet -ie helemaal in zijn blote kont staan", zegt Limmen. "Dan moet het binnen ook helemaal leeg zijn, daar wordt het ook helemaal gestript. Alles wat niet monumentaal is moet eruit."

Hoogtijdagen
Het strippen werpt al vruchten af. "Ik merk dat er hier nog een sfeer hangt uit de tijd dat mijn vader hier rondliep", vertelt Joop Sik, wiens vader werkzaam was bij Ringers. Joop herinnert zich de hoogtijdagen van de fabriek en de directeur die er zijn naam aangaf. "Hij had een eigen stijl, meneer Ringers. Hij stond altijd voor kwaliteit."

Lees ook: 'Je zou de meisjes van Ringers hier nog kunnen horen' 

Joops vader overleed in 1970 en hoefde zo niet meer mee te maken dat de chocoladefabriek twee jaar later noodgedwongen zijn deuren sloot. "Hij had het verschrikkelijk gevonden", weet Joop. 

Gered
Het had weinig gescheeld of ook het pand waar de fabriek in gevestigd was ook verdwenen. Historische Vereniging Alkmaar en erfgoedstichting Adapt wisten de monumentale fabriek tegen sloop te beschermen. 

Lees ook: 'Kaasstad Alkmaar moet ook Chocoladestad worden'

De Chocolate Experience moet het verleden van Ringers straks weer nieuw leven in blazen. Als het aan chocolademaker Arthur Dontje ligt, is Alkmaar naast kaasstad straks ook weer chocoladestad.

Foto: