Ga naar Content

Alkmaarse chocoladefabriek Ringers geeft zich bloot

ALKMAAR Het was jaren een doorn in het oog van menig Alkmaarder: de witte beplating waar het monumentale pand van de voormalige chocoladefabriek Ringers onder verstopt zit. Maar nu geeft het oude Ringers zich weer bloot en is een begin gemaakt met het uitpakken van het gebouw.

Het moet een van de pareltjes worden van Alkmaar en, als het aan chocolade-ondernemer Arthur Dontje ligt, qua bezoekersaantallen kunnen wedijveren met de kaasmarkt, meldt NH-mediapartner Alkmaar Centraal. Maar wie nu over de Kanaalkade loopt en naar de overkant kijkt, kan zich daar nog maar moeilijk iets bij voorstellen.

Lees ook: "Je zou de meisjes van Ringers hier nog kunnen horen" [video]

Maar het wordt allemaal anders. De oude glorie van de chocoladefabriek uit 1920 moet weer gaan stralen op Overstad. Een begin is daar in ieder geval mee gemaakt. De eerste witte platen zijn van het pand gehaald. Die beplating zit er op sinds de jaren '80 toen een woonwinkel haar intrek nam.

Lees ook: Voormalige chocoladefabriek Ringers komt vol 'belevingen'

Het onthullen van het eerste deel van de originele gevel van de Ringersfabriek lijkt ook het begin van de uitvoerende fase van de komst van de Chocolate Experience en de verdere ontwikkeling van de oude fabriek.

Eerder leek Ringers gesloopt te gaan worden. De reddingsactie van de Historische Vereniging Alkmaar en erfgoedstichting Adapt bleek uiteindelijk succesvol. Vorig jaar werd het pand aan de Noorderkade op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.