Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

'Je zou de meisjes van Ringers hier nog kunnen horen' [video]

12 september 2014, 19.30 uur · Aangepast 25 oktober 2014, 20.59 uur

ALKMAAR Ringers in Alkmaar is weer eventjes open. De oude chocoladefabriek, en later woonwinkel, staat al jaren leeg, met de deur op slot. Maar dit weekeinde mag je er rondneuzen tijdens het Ringers Open Festival.

'Als je heel stil bent, dan zou je het gekwek van de meisjes van Ringers hier nog kunnen horen', zo beleeft de Bergense emeritus-hoogleraar bouwkunde André Thomsen de sfeer die nu nog op sommige plekken in het pand te voelen is. Thomsen is kenner van industrieel erfgoed en groot liefhebber van de Alkmaarse chocoladefabriek uit 1920. 'Vroeger woonden wij hier aan de Frieseweg. Als klein jongetje ben ik nog binnen geweest toen er nog chocolade gemaakt werd. Overweldigend vond ik het toen'.

Thomsen maakt zich samen met Adapt Alkmaar sterk voor het behoud van de oude fabriek op Overstad. 'Het is het enige industriële monument wat Alkmaar nog heeft, maar nog steeds is het niet zeker dat het blijft staan'.

Vrijdagavond om 20.00 uur gaan de 'poorten' weer open van Ringers. Tot en met zondag kan je er terecht tijdens het Ringers Open Festival. Er is film, muziek én chocolade, maar ook het gebouw zelf is te bezichtigen.

Verslaggever @AnneKlijnstra kreeg alvast een rondleiding door het pand van de emeritus-hoogleraar: abc5media_video_0