Ga naar Content
Noord-Holland

Oceaanroeier Ralph Tuijn begint aan nieuwe recordpoging: "M'n zwaarste uitdaging ooit"

6 maart 2017, 08.18 uur · Aangepast 6 maart 2017, 10.49 uur
Door: · Foto: Ralph Tuijn

CASTRICUM De Castricumse avonturier en oceaanroeier Ralph Tuijn begint vandaag aan een nieuwe recordpoging. Met een Engelsman, een Fransman en een Ier vertrekt hij vanuit de Portugese havenstad Portimão om binnen vijftig dagen naar het Zuid-Amerikaanse land Frans Guyana te roeien.

De reis van ongeveer 6.000 kilometer 'is de zwaarste uitdaging' die hij ooit is aangegaan, schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Alsof die uitdaging nog niet groot genoeg is, heeft hij nog een missie. Aan boord liggen brieven van leerlingen van een school in Frankrijk, die voor de zusterschool in Frans-Guyana bestemd zijn. 

Lees ook: Ralph Tuijn roeit Atlantische Oceaan over in wereldrecord

In 2015 roeide Tuin in 51,5 dag van Europa naar Zuid-Amerika. Dat was een record, maar vorig jaar verbeterde een groep Britten die tijd met anderhalve dag. "Dit raakt m'n ziel zo hard", zei een verbitterde Tuijn nadat de Britten in Frans-Guyana waren aangekomen.  

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn is wereldrecord kwijt: "Dit raakt m'n ziel"

Hij zette zijn zinnen op een nieuw record en sprak direct zijn ambitie uit. "Het moet zeker onder de 45 dagen kunnen", zei hij toen tegen NH Nieuws. "Als ik goede roeiers bij elkaar haal, moet het zeker kunnen." 

Grootste afstand in een etmaal
Behalve voor een toptijd gaan de mannen nog voor drie andere records, waaronder de grootste afstand die een roeiboot in een etmaal op een oceaan is afgelegd (nu 216 kilometer). De mannen hopen eind april in Frans Guyana aan te komen.  

Tuijn en zijn roeimaten volgen? Dat kan via deze website.