Ga naar Content
Noord-Holland

Ralph Tuijn roeit Atlantische Oceaan over in wereldrecord

20 maart 2015, 07.39 uur
Door: · Foto: Tentoo Atlantic Challenge

CASTRICUM Oceaanroeier Ralph Tuijn uit Castricum en zijn vier Britse mederoeiers (drie mannen en een vrouw) hebben gisteren voet aan land gezet op het Caraïbische eiland Trinidad.

Na een roeitocht van 51 dagen en 17 uur over de Atlantische Oceaan hebben ze een wereldrecord gevestigd. Nooit eerder roeide iemand zo snel de oceaan over. Het oude record stond op 96 dagen.

Visum 
Volgens hoofdsponsor Tentoo blijven Tuijn en zijn collega's even op Trinidad. "Het eerste wat ze nu gaan regelen is een visum, daarna gaan ze denken over de terugreis." De roeitocht begon in Portugal. Na de kustlijn van West-Afrika een stuk te hebben gevolgd, maakten ze de grote oversteek.

Lees ook: Oceaanroeier Ralph Tuijn: "We lopen naakt over de boot"

Volgens het oorspronkelijke plan zou de tocht eindigen in Guyana, maar omdat de weersverwachting voor Trinidad beter was en de route naar Guyana moeilijker, werd besloten het einddoel een stuk naar het noorden te verplaatsen.

Materiaalpech 
Ook al was de roeiboot van carbon (koolstofvezel) razendsnel, toch zijn er onderweg zijn er wel wat problemen geweest, aldus de woordvoerder van Tentoo. "Golven van zes meter, zoutwaterzweren doordat de kleren in slecht weer niet konden drogen, vijftig dagen hetzelfde niet-al-te-geweldige eten, materiaalpech, zittend moeten slapen, onderlinge strubbelingen. Toch is de ploeg enorm trots en wij ook.''

Foto: Ralph Tuijn