Ga naar Content
Noord-Holland

Chauffeurs verliezen rechtszaak: verbod op ronselen op Schiphol

7 februari 2017, 12.54 uur · Aangepast 7 februari 2017, 14.13 uur
Door: · Foto: NH/Doron Sajet

HAARLEM De gemeente Haarlemmermeer mag per direct taxironselaars op Schiphol weren. Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem is het verbod op het aanbieden van taxidiensten in en rond de terminal terecht.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat een groep van 61 chauffeurs had aangespannen tegen de gemeente, zo bevestigde hun advocaat vandaag.

Lees ook: Protest tegen taxironselaars Schiphol: staking voorlopig voorbij

De chauffeurs waren het niet eens met het besluit van Haarlemmermeer om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen. Wie zich schuldig maakt aan het aanbieden van taxidiensten buiten de daarvoor beschikbaar gestelde taxibaan, kan rekenen op boetes die kunnen oplopen tot 1500 euro.

Lees ook: Rechter spreekt zich nog niet uit in kort geding taxironselaars

Het verbod zou eigenlijk al vorige week maandag ingaan, maar werd vanwege het kort geding nog even uitgesteld.

Volgens de raadsman gaat het om een uitgebreid vonnis, dat zijns inziens al vooruit loopt op de bodemprocedure die nog volgt. "De rechter stelt de belangen van Schiphol en Haarlemmermeer voorop."

Per direct
Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer worden nu flyers uitgedeeld waarop het nieuwe beleid staat. De handhaving begint per direct.

De gemeente reageert verheugd op de uitkomst van het kort geding bij de rechtbank in Haarlem. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gemeente terecht ronselaars mag weren van de luchthaven. "We hopen dat hiermee een einde komt aan de overlast", zei de zegsman.

Bodemprocedure
De advocaat van de 61 chauffeurs laat weten aan NH dat er nog een bodemzaak over de kwestie loopt. Het kan wel nog lang duren voordat de rechter hier uitspraak in doet. Tot die tijd zullen de chauffeurs zich in ieder geval aan het verbod houden.