Ga naar Content
Noord-Holland

Protest tegen taxironselaars Schiphol: staking voorlopig voorbij

2 februari 2017, 13.27 uur · Aangepast 2 februari 2017, 14.59 uur
Door: · Foto: NH / Doron Sajet

SCHIPHOL Honderden taxichauffeurs rondom Schiphol hebben vanmorgen het werk neergelegd. Ze voerden actie tegen de zogenoemde ronselaars op de luchthaven. Volgens één van de chauffeurs stonden er op het hoogtepunt minimaal 400 taxi's stil.

Vanmorgen blokkeerden de chauffeurs de taxibaan enkele uren waardoor reizigers geen gebruik konden maken van de officiële taxi's op de luchthaven, zei een woordvoerder van Schiphol. De actievoerders willen dat chauffeurs zonder benodigde taxivergunning onmiddellijk worden aangepakt.

Lees ook: Taxichauffeurs protesteren massaal tegen ronselaars op Schiphol

Na het protest verlieten ze de luchthaven, waardoor er alleen nog onofficiële taxi's beschikbaar waren voor reizigers. Terwijl de officiële taxibaan verlaten was, hadden de taxironselaars lak aan het verbod om passagiers op te wachten: volgens onze verslaggever waren ze op en rond Schiphol Plaza druk bezig met het lokken van klanten. 

Elke dag staken
Om 13.45 uur pakten de boze chauffeurs hun werk weer op. Eerder dreigden ze het werk neer te leggen tot de rechter uitspraak had gedaan in het kort geding dat om 14.00 dient bij de rechtbank in Haarlem, maar daar kwamen ze op terug. "Wij moeten ook geld verdienen en voor onze families zorgen", aldus een van hen tegen NH. Wel dreigen ze met nieuwe acties. "We gaan weer aan de slag, maar verandert de situatie niet, dan gaan we elke dag staken."

Lees ook: Voorlopig toch geen verbod taxironselaars op Schiphol

De gemeente Haarlemmermeer zou de ronselaars eigenlijk vanaf maandag beboeten, maar deze maatregel is uitgesteld in afwachting van het kort geding. De chauffeurs die dit betreft stappen naar de rechter om het besluit van de gemeente aan te vechten.

Gisteravond kwamen de taxichauffeurs op de luchthaven ook al in actie. Ook toen werd de taxibaan enige tijd geblokkeerd.

Stakende chauffeurs Schiphol staan in de bufferzone. Chauffeur: denk zo'n 120 auto's, maar misschien meer @NHNieuws pic.twitter.com/2hhqiVINv2

— Doron Sajet (@dsajet) 2 februari 2017

Stakende chauffeurs Schiphol: zeker 400 auto's in omgeving geparkeerd. 'Wij staken tot rechter uitspraak doet" @NHNieuws pic.twitter.com/yeDSTKmCqL

— Doron Sajet (@dsajet) 2 februari 2017

Chauffeurs Schiphol gaan weer a/d slag. Zeggen als situatie niet verandert, staken wij elke dag @NHNieuws pic.twitter.com/SHH8Zy5NUI

— Doron Sajet (@dsajet) 2 februari 2017