Ga naar Content

Ballen versus bollen: gedoe over nieuw voetbalcomplex in de Egmonden

EGMOND In de Egmonden is de discussie opgelaaid over de locatie van een nieuw voetbalcomplex. Drie gefuseerde clubs hebben hun oog laten vallen op de bollenvelden bij de entree naar Egmond aan Zee. Maar tientallen omwonenden van die locatie hebben helemaal geen trek in voetbalvelden voor de deur.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Nu de drie Egmondse voetbalclubs na jaren van gebakkelei eindelijk samen verder willen, lijkt er een kink in de kabel te komen nu ze een gezamenlijk nieuw voetbalcomplex willen aanleggen.

Egmondia (Egmond aan Zee), Zeevogels (Egmond aan den Hoef) en Sint Adelbert (Egmond-Binnen) zien de bollenvelden naast de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef als enige en ideale locatie. Ook de gemeente wil een nieuw complex graag op die plek. 

Historische grond
Zo'n veertig omwonenden, gesteund door landbouw- en natuurorganisaties, zien dat helemaal niet zitten. 'Behoud het open entree naar Egmond aan Zee' staat te lezen op een spandoek bij het bollenveld. "Dit is historische grond", vertelt Wim Göbel, woordvoerder namens de omwonenden.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Dit is al meer dan honderd jaar bollengrond. Dit beeld is kenmerkend voor Egmond. Je komt aan als toerist: je ziet de bollen, je ziet de duinen, je ziet de zee. Die toeristen brengen geld."

"Lichtvervuiling 's avonds, hekken, tribunes, reclameborden, extra verkeer en parkeeroverlast, is wat je er voor terugkrijgt", somt Göbel op. "Maar let wel: wij zijn niet tegen die voetbalfusie, maar tegen de locatie."

Online petitie
Samen met overbuurman Max Kühner is Göbel een online petitie 'geen ballen maar bollen' gestart. Kühner: "balletjes liever niet, maar wel bolletjes". De petitie is al bijna zeshonderd maal ondertekend. Vanuit zijn achtertuin wijst Kühner aan: "Daar, driehonderd meter verderop, is een zeer geschikte alternatieve locatie: het terrein van Zeevogels."

Namens de drie voetbalclubs reageert Egmondia-voorzitter Paul Kager: "De afstand tot de dorpen, de bereikbaarheid, de centrale ligging en de mogelijkheid om evenementen onderdak te bieden maken dit tot de enige geschikte plek. Mocht het hier niet doorgaan dan kan dat wel eens het einde van het Egmondse voetbal betekenen."

Gemeente
Donderdagavond is er een extra vergadering van de gemeente over het voetbalcomplex. Een flink aantal tegen- en voorstanders zullen daar hun zegje doen. Om uiteindelijk op de bollenvelden te mogen bouwen is toestemming nodig van de provincie. Die is vooralsnog niet akkoord met de plannen.

Foto: Google Maps