Bejaarde vrouw is 15-jarige oplichter te slim af en helpt politie bij arrestatie

Een 15-jarige jongen heeft maandagavond geprobeerd om een 78-jarige vrouw op te lichten in Amsterdam-Oost. De tiener probeerde geld van haar te krijgen na een telefonische babbeltruc door een handlanger. Maar wat zij wisten niet dat op het moment dat de 15-jarige jongen het geld kwam ophalen, de echte politie inmiddels bij de vrouw thuis was.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

De bejaarde vrouw werd maandag aan het eind van de middag gebeld door een nog onbekende vrouw, die zei dat ze van de politie was. Volgens de 'agent' was er in de afgelopen nacht een verdachte situatie in de straat geweest, waarbij twee mannen zouden zijn aangehouden die een briefje op zak hadden met haar adres. Twee andere verdachten zouden zijn gevlucht en de nep-agent maakte zich zorgen dat zij mogelijk bij haar huis zouden inbreken. 

Waardevolle spullen

De 'agent' begon vervolgens over de telefoon vragen te stellen over wat voor waardevolle spullen de vrouw in bezit heeft. De vrouw liet weten dat ze die niet echt heeft, maar aan de andere kant van de lijn kreeg ze te horen dat ze zich alsnog gratis kon verzekeren bij de politie voor als haar waardevolle spullen werden gestolen. 

Maar de 78-jarige vrouw geloofde er niks van. Ze vroeg aan de 'agent' of ze kon bewijzen dat ze echt van de politie was. Op dat moment werd de verbinding verbroken. De bejaarde vrouw belde daarna de echte politie en die vertelde haar dat de vrouw met wie ze gesproken had inderdaad geen echte agent was. 

Smoesje

De politie besloot bij de bejaarde vrouw langs te gaan en op dat moment werd ze opnieuw gebeld door de nep-agent. De vrouw vertelde de nep-agent aan de andere kant van de lijn een smoesje over geld dat zij voor de zekerheid naar de buurman ging brengen. De 'agent' aan de andere kant van de lijn liet weten dat de politie dat geld zou komen ophalen en dat het dan bewaard zou worden in een kluis op het politiebureau. Na overleg met de echte agenten ging de vrouw op het verzoek in. 

Een poosje later werd er op de deur van de vrouw geklopt. Maar waar de verdachte hoopte dat de vrouw met haar geld de deur zou opendoen, was het de politie. De 15-jarige jongen is aangehouden, de 'agent' aan de telefoon nog niet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]