Ga naar Content

Hoe een tekening op papier leidde tot de bouw van het Zuiderzeemuseum

Een tekening op papier, meer was het Enkhuizer Buitenmuseum in 1947 nog niet. Een droom van stedenbouwkundige Siebe Jan Bouma. Met behulp van een plattegrond en kaarten van het kadaster, werkte onder meer architect Kees Heijligenberg het ontwerp verder uit. De redding voor het museum, dat inmiddels is uitgegroeid tot cultureel erfgoed. 

Hoe het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum ooit ontstond - NH Nieuws

Door de komst van de Afsluitdijk in 1932 verandert het leven rondom de Zuiderzee voorgoed. De zee wordt het IJsselmeer. En veel van de Zuiderzeeplaatsen die tot die tijd afhankelijk zijn van de visserij, moeten zichzelf weer opnieuw uitvinden omdat hun werk grotendeels verdwijnt.

Al daarvoor ontstaat er een strijd over waar het Zuiderzeemuseum moet komen. Amsterdam hengelt ernaar, maar ook Harderwijk, Volendam, Muiden en Hoorn. Dat de keuze op Enkhuizen valt, heeft ook met 'de bruidsschat' van de stad te maken, zo legde Kees Hendriks, hoofd Collectie en Informatie bij het Zuiderzeemuseum eerder uit. 

Bedenker overlijdt vroegtijdig

In 1948 gaat het Binnenmuseum open. Ondertussen werkt Siebe Jan Bouma aan zijn plan: een nagemaakt Zuiderzeedorp. Maar hoe maak je dat? Een uitwerking die Bouma nooit zou meemaken. Hij overlijdt in 1959.

Architect Kees Heijligenberg wordt eind jaren zestig van de vorige eeuw gevraagd om het plan verder uit te werken. "Gebaseerd op oude plattegronden van Zuiderzeedorpen en kadastrale tekeningen uit 1830 heb ik een ontwerp gemaakt. Daar heb ik delen van gebruikt en is de basis geworden", vertelt de inmiddels 92-jarige architect.

Tekst gaat verder onder de foto.

Architect Kees Heijligenberg - Foto: NH Nieuws

Plan Zuiderzeemuseum stop gezet door minister

Het blijkt de doorbraak voor het Zuiderzeemuseum. Het geduld bij de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen was namelijk op. "Het was in wezen stopgezet. Het kostte te veel geld. Maar toen ze zagen dat het gebaseerd was op oorspronkelijke structuren, werd de geldkraan weer open gezet", aldus Heijligenberg.

Uiteindelijk wordt het Buitenmuseum in 1983 geopend. Dit jaar viert het Zuiderzeemuseum als geheel haar 75-jarig bestaan

Themapagina 75 jaar Zuiderzeemuseum

Bekijk hier ook onze themapagina met alle verhalen over 75 jaar Zuiderzeemuseum. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]