Ga naar Content

Opnieuw commotie over nieuwe dienstauto's: voor 12.000 euro aan luxe opties

HAARLEM Opnieuw commotie over de nieuwe dienstauto's voor het provinciebestuur. Behalve dat ze milieuonvriendelijk zijn, zijn ze ook nog eens voor een vermogen voorzien aan allerlei luxe opties, zo blijkt nu.

In februari ontstond al ophef over de keuze voor de BMW 5-serie sedan 530DA xDrive 4d. De dieselauto had namelijk een energielabel D, onacceptabel volgens veel politieke partijen. Maar volgens Gedeputeerde Staten kwam de auto simpelweg het beste uit de test.

De gegevens van die test heeft NH Nieuws in het bezit.  Daaruit blijkt dat de provincie een waslijst aan eisen en wensen heeft waardoor de BMW van ruim 70.000 euro nog eens is voorzien voor 12.000 euro aan allerlei luxe opties. Zo zit er in de auto een standkachel, waardoor autoramen ontdooid worden zonder dat je in de auto hoeft te zitten. Kosten: 1.655 euro.

Lees ook: Provincie gaat door met aanschaf vervuilende BMW's

Verder was de gratis zwarte standaarkleur ook niet goed genoeg en is gekozen voor een 1.300 euro kostende donkerblauwe kleur. Ook heeft de auto een 360 graden camera. En waar de BMW standaard al voorzien is van een automaat, is er ook gekozen voor een sportstuur met paddels aan het stuur 'voor schakelcomfort'.

"Overbodige luxe"
Verschillende politie partijen in de provincie begrijpen niets van de keuzes. "Het is allemaal overbodige luxe, onbegrijpelijk. Een paar jaar geleden gaven ze nog een miljoen uit aan dienstauto's en hebben ze bezuinigd. Je zou zeggen dat ze ervan geleerd hebben, maar blijkbaar niet", aldus SP-statenlid Marnix Bruggeman.

Behalve uitgebreide wensen, is er ook een lange lijst aan eisen waaraan de nieuwe dienstauto moet voldoen. Zo moet de wagen bijvoorbeeld voorzien zijn van vierwielaandrijving. "Het schijnt dat ze regelmatig over modderige wegen en duinen moeten rijden", zegt Bruggeman cynisch. "Het is gewoon duurdoenerij."

"Dit pikken we niet meer"
De SP gaat samen met GroenLinks, de Partij voor de Dieren en CU-SGP vragen stellen aan Gedeputeerde Staten. Veranderingen aan de auto aanbrengen is alleen niet meer mogelijk. De provincie heeft laten weten dat het opzeggen van het leasecontract 100.000 euro kost en bovendien zijn de auto's al geleverd bij de dealer. "Maar we moeten wel duidelijk maken dat dit zo niet meer kan. Over drie jaar moeten er weer nieuwe auto's komen en dan pikt Provinciale Staten dit niet meer", aldus Bruggeman.

Lees ook: NH Peilt: Nieuwe dienstauto's provincie. Diesel of elektrisch?

Gedeputeerde Staten weigeren te reageren op het verhaal. Volgens een woordvoerder van verantwoordelijk gedeputeerde Cees Loggen is alles over het onderwerp gezegd en zijn de keuzes gemaakt om te voldoen aan de arboaspecten voor de chauffeurs en de bestuurders te voldoen.

Foto: