Ga naar Content
Noord-Holland

Provincie gaat door met aanschaf vervuilende BMW's

10 april 2017, 21.59 uur · Aangepast 10 april 2017, 22.52 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM De ChristenUnie-SGP, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren eisten vandaag dat het provinciebestuur afziet van de aankoop van vervuilende auto's. De partijen vinden dat de Gedeputeerde Staten gebruik moet maken van elektrische auto's. Dat voorstel krijgt echter geen steun van een meerderheid van PvdA, CDA, D66 en VVD.

Dat meldt GroenLinks in een persbericht. Gedeputeerde Staten wil BMW's bestellen met het energielabel D. Diezelfde auto's zijn volgens GroenLinks echter ook beschikbaar met energielabel A en als hybride variant.

CO2-uitstoot
Vergeleken met de diesels die het provinciebestuur wil aanschaffen, stoot de hybride variant tweederde CO2 minder uit. Michel Klein, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP, vindt het besluit om vervuilende diesels te kopen onbegrijpelijk.

"Zij dienen juist het goede voorbeeld te geven. Door de vervuilende BMW's in te ruilen voor schonere elektrische auto's zouden ze de juiste invulling geven aan de mooie woorden over het verminderen van uitstoot en het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen", zegt Klein.

Lees ook: Provincie wil vervuilende BMW's aanschaffen voor bestuurders

Zo is luchtvervuiling volgens Rosan Kocken van GroenLinks al een groot probleem in de provincie. "De vieze lucht is slecht voor de gezondheid van heel veel inwoners. Wegverkeer en industrie zijn daar de belangrijkste oorzaken van.

Gedeputeerde Staten legt per jaar voor werkbezoeken honderdduizenden kilometers af. Door te kiezen voor een schoner alternatief leveren ze een grote bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit."

Eisen
Gedeputeerde Staten vindt dat de zuinige auto's niet voldoen aan de eisen die aan dienstauto's worden gesteld. De BMW's zouden echter wel voldoen aan allerlei duurzaamheidseisen, zegt de provincie tegen De Gooi- en Eemlander.

Zo beschikken de auto's volgens het provinciebestuur onder meer over indicatoren die helpen bij het beperken van brandstofgebruik. Ook zit de CO2-uitstoot van de BMW's onder de maximale norm voor voertuigen in het hogere middensegment, aldus Gedeputeerde Staten.