Het graf van verzetsheld A.C. de Graaf, de dikste boom van de Wieringermeer: je vindt het op de begraafplaats in Middenmeer. De nieuwe stichting Cultureel Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer geeft rondleidingen om inwoners van de Wieringermeer bewust te maken van deze bijzondere plek. De stichting staat voor behoud van grafstenen van de pioniers van de polder en aandacht voor de bijzondere flora en fauna.
De begraafplaats is eind jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd en het is ook de enige van de hele Wieringermeer, vertelt Anita Blijdorp van de stichting Cultureel Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer.
Blijdorp maakt zich zorgen om het verdwijnen van grafstenen van pioniers. "De polder bestaat straks honderd jaar en wij willen dat zodra grafrechten niet meer worden betaald, stenen blijven staan. De eerste bakkers of boeren; zij vertellen de geschiedenis van de polder. Stop de kaalslag, is ons motto."
Doodsbeenderenboom
Behalve de grafstenen van de pioniers, heeft de begraafplaats meer te bieden. Ina Hoogenbosch: "Het park is aangelegd als landschapspark met de bedoeling dat je hier ook kunt wandelen en genieten van de rust, de vogels en de bomen. Dat weten veel polderbewoners niet."
Juist daarom organiseert de stichting rondleidingen. Zoals vandaag, over de bijzondere bomen in het park, waaronder de doodsbeenderenboom.
Kijk mee in de onderstaande video.
De dikste boom van de Wieringermeer staat op de begraafplaats in Middenmeer - NH Nieuws / Jurgen van den Bos