Ga naar Content

Dit is de uitslag van het referendum over mogelijk vuurwerkverbod in Alkmaar

Uit de voorlopige uitslag van het referendum over vuurwerk in Alkmaar blijkt dat de meerderheid van de stemmers voor een vuurwerkverbod is. 65,3 procent van de ingediende stemmen is voor een algeheel vuurwerkverbod in de gemeente, 34,7 procent stemde tegen.  

Foto: NH Media

De opkomst, tot zover bekend, is uitgekomen op 47,4 procent, meldt de gemeente. De uitslag van het raadgevende referendum is een advies voor de gemeenteraad en niet bindend. De gemeenteraad beslist op 15 juli wat er met de uitslag gaat gebeuren. 

Steeds meer Noord-Hollandse gemeenten hebben een algemeen vuurwerkverbod. In Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Amsterdam mag je tegenwoordig nergens meer vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. De meerderheid van de stemmers in Alkmaar zou zich daar dus graag bij aansluiten. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Hoe Alkmaar een eventueel verbod wil gaan handhaven, is nog niet duidelijk. De gemeente liet eerder weten niet op zaken vooruit te willen lopen. In de andere steden zorgt dit voor een grote uitdaging. Een probleem is dat de gemeente niets te zeggen heeft over het kopen en bezitten van consumentenvuurwerk, dat ligt bij de Rijksoverheid. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen pleit daarom voor een landelijk afsteek- en verkoopverbod van vuurwerk, omdat dat beter te handhaven zou zijn. 

Europese verkiezingen

Stemmen voor het referendum kon gisteren tegelijk met stemmen voor de Europese verkiezingen. De definitieve uitslag daarvan wordt zondag bekend, omdat de meeste Europese landen dan hun stem uitbrengen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]