Ga naar Content

'Leef en laten leven', de ZaanPride is nog hard nodig volgens Boudine en Armen

De hele maand juni staat de gemeente Zaanstad in het teken van de Zaanpride en dat is geen overbodige luxe, vinden Boudine en Armen. Volgens de Zaankanters kan anno 2024 nog steeds niet iedereen zichzelf zijn en dat moet anders. Armen: "De reden waarom we Pride doen is omdat we niet op straat hand in hand mogen lopen. Dan worden we uitgescholden of wordt er boos gekeken." 

Boudine: "Ik heb het geluk dat ik mij best wel veilig voel op straat. Ongeacht mijn geaardheid." - Foto: NH / Thyra

"We moeten ons met zijn allen blijven herinneren dat Pride een protest is", zegt de 20-jarige Boudine, die sinds 2020 'uit de kast is'. Boudine vindt die term eigenlijk verschrikkelijk. De Zaankanter wordt graag aangesproken met die/diens en schrijft voor de Paarse Vrijdag. Ondanks de volle agenda door diens tentamens maakt Boudine tijd om het belang van de Pride toe te lichten.

'Nog geen feest'

"Het is nog geen feestje, want nog niet iedereen is vrij. Nog niet iedereen kan zijn wie die is." De Zaankanter benadrukt dat er onlangs artikelen zijn uitgekomen waarin het onderzoek van GGD Amsterdam staat dat de helft van de jongeren de LHBTIQ+ community nog niet accepteert of raar vindt. Het laat volgens Boudine juist zien waarom elke stad deze maand in het teken staat van de Pride. "We mogen even uitbundig zijn laten zien dat we er zijn. Dat is toch oké. We zijn er. Punt. Daar kan je niks aan veranderen."

De Armeens Syrische Armen vindt het geen vraag of we het moeten vieren. Armen woont sinds tien jaar in Nederland en is blij dat we de LHBTIQ+'ers aandacht geven. "De reden waarom we Pride doen is, omdat we niet op straat hand in hand mogen lopen. Dan worden we uitgescholden of wordt er boos gekeken." 

Armen: "Ik kan niet het onrecht zien en niks zeggen of doen" - Foto: NH / Thyra de Groot

Armen vervolgt: "We vragen ons ook niet af waarom mensen- of vrouwenrechten belangrijk zijn. We willen gewoon onze rechten hebben." En met die rechten gaat het volgens Boudine bergafwaarts. "Als je kijkt naar de 'transgenderwet', dan is dat gewoon schadelijk." Het zou volgens sommige politieke partijen niet makkelijker moeten worden om het geslacht in het paspoort te wijzigen.

Boudine snapt dat het niet voor iedereen duidelijk is dat de rechten nog steeds niet gelijk zijn. "Ik denk dat mensen dat niet heel erg doorhebben als je er niet in zit. Het is niet kwaadwillend, maar onwetendheid." Verspreiding van nepnieuws werkt volgens haar ook niet mee. 

Met elkaar praten

Voor Armen is educatie heel belangrijk en daarom geeft hij zelf als vrijwilliger voorlichting op scholen. Soms gaan die gesprekken moeizaam en heel af en toe moet hij een gastles stopzetten omdat hij wordt uitgescholden. Het geeft hem het gevoel dat hij er niet mag zijn, terwijl hij juist het gesprek wil aangaan.

Hij vindt niet dat iedereen het met elkaar eens hoeft te zijn, zo snapt hij best dat niet iedereen dol is op regenboogbankjes, maar Armen vraagt wel om jezelf en anderen te respecteren. "Woorden uiten is prima, zolang het geen effect heeft op iemands leven. Als je iemand maar niet in het openbaar kwetst", zegt hij. 

Roze Zaterdag 2025

Dit jaar viert Zaanstad voor de vijfde keer op rij de ZaanPride met als klapper een parade en verschillende feesten waar iedereen kan dansen. Volgend jaar pakt de gemeente nog groter uit, want dan komt Roze Zaterdag naar Zaanstad. 

Tekst loopt door onder het kader.

Het evenement Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken.

Roze Zaterdag wordt in Nederland altijd eind juni gehouden vanwege de connectie met de gebeurtenissen in juni 1969 bij de bar Stonewall Inn in New York. Nadat de politie de bar was binnengevallen braken er rellen uit. Deze rellen worden gezien als de wereldwijde start van de georganiseerde strijd voor de rechten voor lhbtiqa+-personen. Op 28 juni 1970 werd in New York de eerste Gay Pride Parade gehouden. Ook in andere landen ging men dergelijke evenementen organiseren.

Boudine zegt eerlijk dat die weinig weet had van Roze Zaterdag, "maar het klonk superleuk. Het is een landelijk iets, maar ook begonnen uit protest." De 20-jarige gelooft dat het Zaanstad op de kaart kan zetten. "Ik denk dat dit wat meer opening brengt in de queer cultuur en connecties geeft." Het wordt volgens Armen 'een groot feest voor iedereen'.

De twee Zaankanters hebben tot het zover is nog eenzelfde tip: "Leef en laat leven." Boudine vult aan: "Ik ben wie ik ben. Jij bent wie jij bent. Je hoeft het niet honderd procent te begrijpen om het te accepteren. Als je mensen maar in hun waarde laat."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]