Ga naar Content

Eén dag cel en werkstraf voor ontucht met dochter (14) van Vennepse vrienden

De rechtbank in Haarlem heeft de 57-jarige K. van V. gisteren veroordeeld tot een symbolische celstraf voor ontucht met de 14-jarige dochter van goede vrienden in Nieuw-Vennep. Omdat hij alles heeft bekend, verantwoordelijkheid heeft genomen en professionele hulp heeft gezocht, hoeft hij maar één dag de cel in. Wel krijgt hij een werkstraf van 240 uur. 

Tienermeisje kijkt televisie (afbeelding ter illustratie) - Foto: AdobeStock

Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van duizenden euro's betalen en zich aan tal van voorwaarden houden.

Van V. heeft zich in 2019 en 2020 in een periode van tien maanden meermaals schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen met de destijds 14-jarige dochter van zijn goede vrienden, schrijft de rechtbank. 

"Hij heeft ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de ouders van het slachtoffer in hem hadden"

Rechtbank

Tijdens de zitting op 21 mei bekende hij dat zijn daden beging omdat hij verliefd was geworden op het meisje. De rechter verwijt hem dat hij 'misbruik heeft gemaakt van de jonge leeftijd van het slachtoffer en van het vertrouwen dat zij in hem als goede vriend van haar ouders mocht hebben.'   

"Ook heeft hij ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de ouders van het slachtoffer in hem hadden", aldus de rechtbank in het vonnis. Hij ging - zoals hij zelf verwoordde - over de schreef bij het meisje thuis, waarbij hij haar geregeld opzocht als zij een verdieping hoger alleen in een kamer televisie keek.  

Vaak afscheid nemen

Het viel haar vader wel op dat Van V., als hij en zijn vrouw naar huis gingen, opvallend vaak afscheid wilde nemen van zijn dochter. Toch had hij nooit verwacht dat de goede vriend hun dochter zou betasten.

De rechtbank rekent het de verdachte bovendien zwaar aan dat het misbruik in ouderlijke huis heeft plaatsgevonden, een plek waar ze zich veilig zou moeten voelen. "Het is algemeen bekend dat dergelijke feiten grote schade kunnen toebrengen aan de (seksuele) ontwikkeling van een kind", aldus de rechtbank. 

Tekst gaat verder

Lees ook

Het meisje zelf, inmiddels een jonge vrouw, liet tijdens de zitting van twee weken geleden in een slachtofferverklaring weten dat de gebeurtenissen nog veel impact op haar hebben. "Mijn leven is gebrandmerkt", las de advocaat die het meisje en haar familie bijstaat voor uit haar verklaring. "Ondanks dat het is gestopt, is het voor mij nooit gestopt. School en stage gaan lastig, mijn leven is nu zwaar door jou."      

Geen vergoeding voor studievertraging

Omdat ze studievertraging heeft opgelopen, wilde ze dat Van V. voor die kosten zou opdraaien, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Hoewel het volgens de rechter overduidelijk is dat ze 'tot op de dag van vandaag negatieve gevolgen van de feiten ondervindt', is 'onvoldoende onderbouwt' dat de studievertraging het gevolg is van de ontucht.  

De rechtbank erkent dat 'gelet op de ernst van de feiten niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf, waarvan een aanzienlijk deel in onvoorwaardelijke vorm'. Toch reageert de rechtbank wel degelijk anders. "De rechtbank zal het in dit specifieke geval helemaal anders doen."  

Verantwoordelijk en schuldbewust

Daar heeft de rechtbank drie redenen voor. Zo heeft Van V. nadat het misbruik was uitgekomen direct met de moeder van het meisje gebeld. Verder heeft hij ook tijdens politieverhoren alles bekend, op eigen initiatief professionele hulp gezocht én is hij schuldbewust. 

Omdat hij bovendien geen strafblad heeft en zijn leven aardig op orde heeft, vindt de rechtbank een celstraf van 180 dagen, waarvan 179 voorwaardelijk, voldoende. Met andere woorden: Van V. moet één dag de cel in, en zal de resterende 179 dagen alleen hoeven uit te zitten als hij tijdens zijn proeftijd van drie jaar opnieuw een strafbaar feit begaat.

Ook moet hij zich geregeld bij de reclassering melden, mag hij geen contact zoeken met het meisje en moet hij zich laten behandelen. Verder moet hij dus 30 werkdagen (240 uur) werkstraf uitvoeren én de jonge vrouw 5.500 euro betalen voor materiële en immateriële schade.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]