Ga naar Content

Weerzien met aanrander (57) in rechtbank 'grootste nachtmerrie' voor jonge Vennepse

Een 57-jarige man moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft voor 9 maanden de cel in voor het herhaaldelijk misbruiken van een tienermeisje uit Nieuw-Vennep. Dat meisje - inmiddels een jonge vrouw - was vanochtend ook in de rechtbank aanwezig en maakte gebruik van haar spreekrecht. "Jou weer zien is mijn grootste nachtmerrie, maar ik wilde mijn stem niet verloren laten gaan." 

Meisje in slaapkamer (foto ter illustratie) - Foto: AdobeStock

Verdachte K. van V. draait er niet omheen: net als in politieverhoren bekent de man dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ontuchtige handelingen met de tiener. "Het klopt dat ik haar betast heb. Dat had ik niet moeten doen, daar ben ik schuldig aan." 

Dat zou volgens het OM zijn gebeurd in de jaren 2019, 2020 en 2021, toen de vrouw van de verdachte nog goed bevriend was met de moeder van het slachtoffer. Omdat beide gezinnen in Nieuw-Vennep woonden, kwamen ze geregeld bij elkaar over de vloer. "In 2019 ontwikkelde ik gevoelens voor haar", vertelt de verdachte in de rechtbank van Haarlem. "Misschien tijdens haar verjaardag, misschien tijdens een gelegenheid daarna." 

Het bleef niet bij aanrakingen van haar borsten, billen en schaamstreek, vertelt de man als de rechter doorvraagt. "Ik heb haar twee keer gevingerd", herhaalt hij een eerdere bekentenis. "Tijdens het televisie kijken." 

"Mijn leven is gebrandmerkt: ondanks dat het is gestopt, is het voor mij nooit gestopt"

Slachtoffer Vennepse zedenzaak

Volgens de verdachte gebeurde dat nadat hij het misbruik een tijdje had gestaakt, omdat het meisje 'een vriendje kreeg' en zijn rol als vertrouwenspersoon daarmee veranderde. In een eerder stadium had hij haar schaamlippen en clitoris betast, het vingeren deed hij 'toen ze geen maagd meer was', vertelt hij. 

Het meisje liet jarenlang niets los over het misbruik, tot vorig jaar april. Toen ging het balletje rollen nadat het slachtoffer K. van. V., die tegenwoordig in het Limburgse Valkenburg woont, op Koningsdag weer had ontmoet. Daags na die ontmoeting vertelde ze haar moeder wat hun 'huisvriend' destijds bij haar had gedaan, waarna het gezin aangifte deed.

Frequentie

Hoewel K. van V. alle beschuldigingen bekent, zit er wel een groot verschil in de frequentie waarmee het volgens hem en het slachtoffer zou zijn gebeurd. Volgens haar is het zo'n twintig à vijfentwintig keer voorgekomen, volgens hem is het bij zeven à acht keer gebleven. Soms liet het slachtoffer merken dat ze dat niet wilde, soms zei ze er niets van, verklaarde ze eerder. 

"Mijn leven is gebrandmerkt", leest de advocaat die het meisje en haar familie bijstaat voor uit haar verklaring. "Ondanks dat het is gestopt, is het voor mij nooit gestopt. School en stage gaan lastig, mijn leven is nu zwaar door jou."

"Het is gebeurd en ik kan het niet meer terugdraaien"

Verdachte Vennepse zedenzaak

Als de rechter hem vraagt of hij daar op wil reageren, barst hij in tranen uit. Met gebroken stem zegt hij dat het hem spijt. "Het is gebeurd, en ik kan het niet meer terugdraaien." Eerder had hij al toegegeven dat het fout van hem was geweest om 'de verantwoordelijkheid voor mijn eigen gedrag bij haar te laten'. 

De man zegt tijdens de zitting meerdere keren dat 'remmende factoren onvoldoende aanwezig waren'. "Tijdens onderzoek is vastgesteld dat ik een vorm van autisme heb", vertelt hij. Die diagnose kwam niet als een verrassing. "Ik heb moeite met emoties", vertelt hij de rechtbank. 

"Tijdens een gesprek dat ik met haar had, zag ik de impact die het nog heeft", zegt de Officier van Justitie. "In aanloop naar deze zitting komt alles weer naar boven."  Volgens haar is - mede dankzij de bekennende verklaring van de verdachte - voldoende wettig en overtuigend bewijs dat het misbruik heeft plaatsgevonden.

Rol van ouders

Uit politieverhoren is gebleken dat het de ouders van het slachtoffer wel opviel dat verdachte K. van V. na een bezoek aan het gezin opvallend vaak afscheid van hun dochter wilde nemen. Haar vader heeft weliswaar wel een keer 'laat dat kind, toch'  tegen K. van V. gezegd, maar desondanks hebben haar ouders destijds nooit een vermoeden van seksueel misbruik gehad.

"Het is evident dat de verdachte het zorgeloze leven van het slachtoffer heeft aangetast. Dan is een boete of een werkstraf te licht." Ze eist een celstraf van vijftien maanden, waarvan negen maanden onvoorwaardelijk en zes maanden voorwaardelijk. Als K. van V. binnen drie jaar opnieuw de fout in gaat, moet hij dat halve jaar alsnog uitzitten. 

Bovendien moet de verdachte zich wat het OM betreft aan een reeks bijzondere voorwaarden houden die eerder door de reclassering zijn geadviseerd. Daaronder een meldplicht, een verplichte behandeling en een contactverbod. "Gezien het leed dat ik haar heb aangedaan, kan ik me dat zeker indenken", zegt hij over dat contactverbod.

Studievertraging

De advocaat van de verdachte probeert de rechter er vooral van te overtuigen niet alle geëiste schadeposten toe te wijzen. Zo staat volgens hem niet onomstotelijk vast dat de studievertraging die de vrouw heeft opgelopen, een direct gevolg is van het misbruik. Volgens de officier van justitie is dat een loos argument. "Zonder het handelen van de verdachte hadden we hier nooit gezeten."

De rechtbank doet op 4 juni uitspraak in de zaak. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]