Ga naar Content

Na twintig jaar tikt en luidt de klok van de kerk in Middenmeer weer

De tijd bij kerkgemeenschap Volle Evangelie Gemeente de Ark in Middenmeer heeft de afgelopen twintig jaar stil gestaan. Letterlijk, want de wijzers aan de kerktoren hebben in al die jaren geen rondje gedraaid. Dankzij een subsidie van de gemeente Hollands Kroon is daar nu verandering in gekomen. 

De wijzers worden weer bevestigd aan de kerktoren - Foto: NH Media / Kelly Blok

Van de drie kerken in Middenmeer heeft de Ark als enige een kerktoren met klokken aan alle zijden. Dat is iets waar de kerkgangers trots op zijn, al tikken de klokken al twintig jaar niet meer. Achterstallig onderhoud en het gebrek aan vrijwilligers die de klok draaiende willen houden zijn hier voornamelijk de oorzaak van. 

Maar na twintig jaar maakt het kapotte originele uurwerk plaats voor een computergestuurd mechanisme dat de klokken weer draaiende gaat krijgen. "Het is natuurlijk van groot belang voor de historische waarde dat het het weer gaat doen naar behoren", vertelt koster Jelle Bakker. 

Tekst gaat door onder de video.

Klokkenmaker Henk laat de klok in Middenmeer na twintig jaar weer draaien - NH Nieuws

Henk Houkes, klokkenmaker uit Schagen, heeft de reparatie van de klokken op zich genomen. De wijzers hebben een nieuw lak verf gekregen en zijn vervolgens door de klokkenmaker geïnstalleerd.

Binnen in de toren is vervolgens een elektronisch gestuurd uurwerk geïnstalleerd dat de wijzers weer laat draaien. "Dat met zomer- en wintertijd meegaat. Het voordeel daarvan is dat je eigenlijk geen omkijken meer hebt naar het mechanische gedeelte", vertelt klokkenmaker Houkes. 

Subsidie

Niet alleen de kerkklok in Middenmeer kreeg een upgrade, ook in Oosterland kreeg de kerk onlangs weer een werkende kerkklok. Ook die klok stond jarenlang stil.

De gemeente Hollands Kroon verstrekt sinds 2024 subsidies aan kerken om hen te ondersteunen in het onderhoud. Per aanvraag is bij goedkeuring maximaal 25.000 euro beschikbaar. "De kosten van het repareren van onze kerkklok vallen binnen dit bedrag", vertelt Bakker. 

Tekst gaat door onder de foto.

Het originele uurwerk blijft een plekje houden in de kerk, maar wordt vervangen door een computergestuurd uurwerk - Foto: NH Media / Kelly Blok

Na een aantal uur is het klokkenmaker Henk gelukt om de de kerkklokken na twintig jaar weer aan de praat te krijgen. De kerkklok zal voortaan elk uur luiden, tot voor kort was dit alleen op zondagochtend als de kerkdienst begon. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]