Ga naar Content

Synchroonzusjes De Brouwer laten zich niet tegenhouden: "Je kan heel veel met diabetes"

De euforie van het behalen van de Olympische Spelen in Parijs sloeg voor Noortje en Bregje de Brouwer om in een schok. Noortje kreeg een kleine maand geleden de diagnose diabetes type 1, nadat ze al een tijdje kampte met verschillende symptomen: veel dorst, een droge mond en veel gewichtsverlies. Toch houdt het de 25-jarige Hoofddorpse zusjes niet tegen: "Op een gegeven moment kwamen we er achter dat je met diabetes heel veel kan."

Noortje en Bregje de Brouwer over de gevolgen van de diagnose diabetes. - NH Sport / Milton Pus

Volgens de zusjes De Brouwer is het onduidelijk hoelang Noortje al last heeft van diabetes. "Topsport kan het heel lang onderdrukken. Ik word heel vaak getest en diabetes is nooit naar voren gekomen. Op een gegeven moment werden de symptomen heftiger en kwam de diagnose alsnog."

Onlangs moest Noortje zelfs een nachtje in het ziekenhuis doorbrengen. "Ik was niet ontzettend ziek, maar het was wel fijn dat ik even mocht blijven. Na deze diagnose was alles nieuw en op deze manier konden ze me goed in de gaten houden. Gelukkig kon ik de volgende dag alweer naar huis."

Tekst gaat verder onder de video.

Noortje en Bregje de Brouwer over het aankomende EK en de Spelen. - NH Sport / Milton Pus

De Hoofddorpse zusjes zijn inmiddels bekomen van de schrik en de focus kan - met nog een kleine twee maanden - op de Spelen. De eerste horde is volgende week op de EK in Belgrado. Normaal is dat een piekmoment voor de synchroonzwemsters, maar dat is dit jaar anders. Bregje: "We zullen vooral veel met onze coach (Esther Jauma, red.) gaan overleggen. Het doel wordt zo hoog mogelijk presteren op de Spelen en niet op de EK." 

"We willen geen negatieve voorbereiding op de Spelen, dus we zien de EK als een tussensprong", vult Noortje aan. "Het is voor mij ook een testmoment om wedstrijden te kunnen draaien, want die hebben we ook niet meer hierna."

Op de vorige Spelen in Tokio eindigde het duo als negende. De EK zijn van maandag 10 juni tot en met vrijdag 14 juni. De zusjes De Brouwer gaan daarna volop trainen in Hoofddorp, voordat de Spelen beginnen op maandag 5 augustus. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52