Ga naar Content

Molenaars-leerling Kalle weet wat hij wil en Jos stoomt hem ervoor klaar

Na lang te zijn verwaarloosd, gaat het goed met de molens in de Haarlemse regio. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de vrijwilligers van de Stichting Molens Zuid-Kennemerland (SMZK). De stichting, die deze maand haar veertigjarig bestaan viert, houdt de monumentale bouwwerken draaiende. 

Behalve met de zorg voor de molens zelf, is de SMZK druk met de aanwas van jonge molenaars. Dat is hard nodig, want het bestand vergrijst in hoog tempo. Maar in de meeste molens zie je nieuwe gezichten het werk van oude molenaars overnemen. In een driedelige serie besteedt NH aandacht aan de verversing van het molenaarskorps.

In deel twee vandaag aandacht voor zaagmolen De Eenhoorn aan het Spaarne. Daar stoomt molenaar Jos van Schooten zijn opvolger klaar. Het is er één van een bijzonder soort. Kalle is pas 14 jaar, maar weet één ding zeker: hij wordt later molenaar en mocht onverhoopt niet lukken, dan wil hij gaan werken bij een bedrijf dat molens renoveert. 

Tekst gaat verder onder de video over Jos en Kalle in De Eenhoorn   

Eenhoorn - NH Nieuws

Volgende week in deze serie deel drie en slot: De Adriaan. Waar juf Barbara Tanner de scepter zwaait en maar liefst zeven leerlingen klaar stoomt, met Zwitserse precisie. En dat moet ook wel voor de veiligheid, want er lopen elke dag tientallen toeristen voor hun voeten op de molen die dankzij de Haarlemmers na een verwoestende brand weer is opgebouwd. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]