Ga naar Content

Kunstwerk van beeldengalerij Haarlemmerhout vernield: "Onherstelbare schade"

In de Haarlemmerhout in Haarlem is het beeld 'De Utopist' zwaar beschadigd. Onbekenden hebben met veel geweld een been afgebroken en het beeld omver geduwd. Het beeld van 15.000 euro was niet verzekerd. 

'De Utopist' is van de hand van kunstenares Guda Koster en staat sinds oktober 2021 in de Haarlemmerhout. Het maakt onderdeel uit van de beeldengalerij in het park. Het werk heeft twee gele benen met daarboven een blauw met groen rechthoekig blok. Het valt door zijn felle kleuren erg op en stond midden in het park. De meeste beelden staan aan de zijkant van het park, in het verlengde van de Dreef.

Tekst loopt door na de foto.

Sculptuur De Utopist in de Haarlemmerhout - Foto: NH Media

Jaap van Zetten van Beeldengalerij Haarlem, de organisatie die de beeldengalerij samenstelt, is ontdaan over de vernieling. "Ik ben verdrietig en ontzettend boos. Dat iemand zoiets ontzettend stoms doet." Het beeld is waarschijnlijk in de nacht van eerste op tweede pinksterdag vernield. "Een buurtbewoonster zag dat het beschadigd was en heeft ons op de hoogte gesteld."

'Beeld stond net weer op zijn plek'

De Amsterdamse kunstenares Guda Koster is ook kwaad. "Het is pure vernielzucht. Wat een klojo's. Het is zo ontzettend zonde van de tijd en energie die ik, maar ook Beeldengalerij Haarlem, erin gestopt hebben. Vanwege Bevrijdingspop moest het beeld even weg, het stond er net weer."

Ze heeft maandenlang aan 'De Utopist' gewerkt, tijdens de coronaperiode. "Het stelt een utopie voor. Hoe men vroeger dacht dat mensen door de vooruitgang een soort machines zouden kunnen worden. En machines mensen. In feite gebeurt dat nu ook door de komst van AI (Artificial Intelligence, red.)", legt Koster uit.

"Soms kreeg ik berichtjes van onbekenden, die het beeld erg mooi vonden. Ze werden er vrolijk van. Dat vond ik mooi om te horen."

Tekst loopt door na de foto. 

Beeld De Utopist vernield in de Haarlemmerhout - Foto: Jaap van Zetten

Eerste vernieling beeldengalerij

"Het is de allereerste keer dat een beeld uit de beeldengalerij wordt vernield. Het is eerder wel eens met een pen beklad, maar dat hebben we er snel af kunnen halen. Nu is er onherstelbare schade. Er is grof geweld gebruikt", vertelt Van Zetten. De sculptuur zou in ieder geval tot 2025 in de Haarlemmerhout blijven staan. 

Hieronder een reportage over de plaatsing van de beeldengalerij, met reacties van bezoekers op 'De Utopist'. Tekst loopt door na de video. 

Jaap van Zetten over de nieuwe beeldenroute - NH Nieuws

"Of je het nu mooi vindt of niet, je moet er gewoon van afblijven", aldus een boze Van Zetten. Beeldengalerij Haarlem is niet verzekerd tegen dit soort schade. "Die premies zijn zo hoog, dat is niet te doen. De beste verzekering is sociale controle." Het beeld is zo'n 15.000 euro waard.

Alternatief kunstwerk

Van Zetten laat het er niet bij zitten. "We laten ons niet afschrikken door vandalisme. We gaan nadenken wat we op dezelfde plek neer kunnen zetten. Iets wat nog sterker moet zijn dan 'De Utopist'. En wat financieel ook haalbaar is." Van Zetten heeft samen met de kunstenares aangifte gedaan van de vernieling. De restanten van het beeld zijn kort na de vernieling uit het park weggehaald.

Beeld De Utopist vernield in de Haarlemmerhout - Foto: Jaap van Zetten

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]