Ga naar Content

Dennis Boon (36), telg uit bekende jutters- en stropersfamilie, benoemd tot strandvonder

Hij komt uit een familie van jutters en stropers. Maar de 36-jarige Dennis Boon uit De Cocksdorp is tot zijn eigen verbazing aangenomen als Texelse strandvonder. "De grote grap is dat ik nu wél legaal over het strand mag rijden", zegt hij met een knipoog. Zijn vader was de legendarische strandjutter Maarten Boon. "De liefde voor het jutten is er met de paplepel ingegoten."

Dennis Boon in zijn juttersschuur aan de Vuurtorenweg. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Als iemand bekend is met het water en de duinen rondom het noordelijkste Texelse dorp De Cocksdorp, dan is het Dennis Boon wel. Hij is op steenworp afstand van de vuurtoren geboren en opgegroeid en was regelmatig met zijn vader Maarten op pad om te jutten.

Juttersicoon Maarten Boon was naast jutter een goed verteller die de toerist maar wat graag vertelde over zijn avonturen. Het liefst deed hij dit in zijn oude stuurhut aan de Vuurtorenweg, waar hij zijn gejutte schatten uitstalde. In 2012 verhuisde de collectie van de juttersicoon naar juttersmuseum Flora aan de Pontweg in De Koog. Boon hield het toen voor gezien, omdat zijn gezondheid het niet langer toeliet. Hij overleed in 2015 op 62-jarige leeftijd.

"Hij kreeg een boete van 500 gulden of hij moest vijf dagen zitten. Hij koos voor het laatste"

Strandvonder Dennis Boon

"Hij had het liefst ook strandvonder willen worden", zegt Dennis. "Als mijn vader van boven meekijkt, is hij vast trots op wat ik nu doe." Want ook zijn vader had gesolliciteerd als strandvonder. "Maar hij werd het niet, omdat hij drie dagen in de 'bak' had gezeten. Hij had met zijn auto, een 'lelijke eend', illegaal over het strand gereden, luidt het verhaal. Hij kreeg een boete van 500 gulden of moest vijf dagen zitten. Hij koos voor het laatste. Maar bij de derde dag heeft hij mijn moeder opgebeld. Hij mocht niet roken en had ook geen biertje in de cel. Mijn moeder heeft hem toen opgehaald."

Strandjutter en strandvonder

Het klinkt hetzelfde, maar is toch echt wat anders. Een strandvonder is in dienst van de gemeente en is verantwoordelijk voor alles wat er op zijn (gedeelte van het) strand aanspoelt. Een strandjutter speurt ook naar aangespoelde spullen, maar doet dat illegaal. Eigenlijk hoort iedereen alles wat hij op het strand vindt aan te geven bij de strandvonder van dienst. Voor de jutters is het echter de sport om de strandvonder te snel af te zijn, zodat ze de gevonden schatten zelf kunnen bewaren en opslaan.

Dennis Boon volgt strandvonder Jaap Groen op. Hij vervulde de functie 38 jaar. "Het is voor het eerst in zeventien jaar dat ik heb gesolliciteerd." Dat hij de functie kreeg, heeft hem zelf ook verbaasd. "De beste strandvonders zijn oude jutters."

Hij beschikt over alle spullen die een strandvonder moet hebben, zoals een opslagschuur, shovel en een tractor. Hij heeft ook een vier-wiel aangedreven auto. "Dat klopt, alleen die ligt in onderdelen uit elkaar", zegt hij. "Maar die heb ik zo weer in elkaar gezet."

Burgemeester

Het laatste gesprek had hij met burgemeester Mark Pol, hoofd van de strandvonderij. "Ze vertelden dat als er geen klik is met de burgemeester, dat het 'm dan ook niet wordt. Aardige kerel, kon goed met hem opschieten" Officieel moet hij nog benoemd worden, zowel door de burgemeester als door de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Maar om agenda technische redenen moet dat nog gebeuren. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dennis Boon: "Ik had een leuk gesprek met de burgemeester." - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De strandvonderij is volgens Dennis veranderd in vergelijking met een aantal jaren geleden. "Er spoelt nu veel minder aan", zegt hij. "Het laatste wat ik ongeveer acht jaar geleden gevonden heb, is een partij hout." De lading op containerschepen is meestal goed geborgd. "En als er al een container van een schip raakt, staat het op Facebook. Het strand staat dan al vol met politie."

Armoede

Als strandvonder moet hij nu ook jutters gaan controleren. Dennis heeft daar zijn eigen opvatting over. "Ik ben niet iemand die op zijn strepen gaat staan", zegt hij. "Mijn motto is: leven en laten leven. Want je moet het met elkaar doen op het eiland. Als je je maar een beetje aan de regels houdt."

Het jutten begon volgens Dennis uit armoede. "De vaten wijn en kolen lagen los op het dek, dus het sloeg eenvoudig overboord. Maar met de moderne technologie gebeurt dan niet meer." Jutters verspijkeren alles met wat ze vinden op Texel. Zo is de schuur, zijn huis en zelfs de keuken van Dennis verbouwd met veel spullen dat hij op het strand heeft gevonden. 

"Strandvonder is bijna hetzelfde als jutter. Alleen we mogen het nu zelf niet houden"

Strandvonder Dennis Boon

"In principe kunnen we alles gebruiken", zegt hij. Bijna niets wordt weggegooid. Een jutter is een voorstander van recyclen. "Als je een boei doorsnijdt, heb je een prachtige barbecue of tuinhaard. Maar tegenwoordig gaat dat niet meer, want is het allemaal plastic troep. Als je er een 'fikkie in steekt', is het weg. Wij moeten het hebben van een ander zijn ellende op het water. Strandvonder is bijna hetzelfde als jutter. Alleen we mogen het nu zelf niet houden, we krijgen er een vergoeding voor."

Daar moet je volgens Dennis niet al te veel bij voorstellen. "Je wordt er niet rijk van. We mogen nu over het strand rijden en krijgen een vergoeding voor de brandstof. Maar ik vind het leuk om te doen. Mijn vader is het niet geworden, maar kijkt nu wel van boven mee. Hij zou nu erg trots op mij zijn."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]