Ga naar Content

Glaskunst van Cathelijne Los te zien op Vijfhoekkunstroute in Haarlem

Komende zaterdag en zondag is het weer tijd voor de Vijfhoekkunstroute. In de Vijfhoek - een gezellig kunstenaarswijkje in het centrum van Haarlem - tonen maar liefst 87 kunstenaars hun werk. Glaskunstenaar Cathelijne Los is een van hen. 

Glaskunstenaar Cathelijne Los - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Cathelijne Los (1985) heeft haar eigen atelier in de achtertuin van haar woning in Haarlem-Noord. Het schuurtje wordt gedomineerd door een grote glasoven. Een wand is gevuld met potjes met glaskorrels in alle kleuren van de regenboog. En overal staan of hangen kunstwerken van glas.

Creativiteit zat er van jongs af aan in, vertelt Los. "Mijn vader gaf me als bijnaam 'Miss Plakband', want ik knutselde van alles aan elkaar. Met plakband. En de liefde voor glas begon al een beetje door mijn opa. Die werkte bij muziekhandel Alphenaar, maar deed allerlei klusjes. Zo repareerde hij bijvoorbeeld glas in lood."

"Ik kwam in aanraking met glasovens en daar kon ik echt mijn creativiteit in kwijt. Dus toen was ik verkocht"

Cathelijne Los, glaskunstenaar

En dat glas in lood vormde ook de basis van de liefde voor de glaskunst, zegt Cathelijne Los. "We kochten dit huis een jaar of twaalf geleden. Op de bovenverdieping zaten helemaal geen deuren en beneden hele lelijke. Toen hebben we oude paneeldeuren op de kop getikt. Ik deed meteen een cursus glas in lood om de deuren echt mooi te maken."

Het werken met glas in lood bleek overigens geen blijvertje. "Het was heel veel rekenwerk en dat was het niet helemaal voor me. Maar ik kwam wel in aanraking met glasovens en daar kon ik echt mijn creativiteit in kwijt. Dus toen was ik verkocht. De techniek is niet makkelijk, maar het resultaat mag er echt zijn."

Tekst loopt door onder de foto.

Glaskorrels Cathelijne Los - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Los werkt parttime in de zorg en heeft daardoor genoeg tijd over om kunst te scheppen en workshops te geven. Ze kijkt ernaar uit om te exposeren in de Vijfhoek. "De sfeer bij de kunstroute is heel leuk. Je maakt echt verbinding met de mensen in de wijk. En nu ik in de organisatie zit, leer ik veel meer collega-kunstenaar kennen. Het is ook een mooi evenement: alle expositieruimtes en ateliers liggen vlakbij elkaar. Het is natuurlijk ook een echte kunstenaarswijk."

Spiegeling

Het thema van deze zeventiende Vijfhoekkunstroute is 'Spiegeling'. Een thema dat naadloos aansluit op glas. Los: "Je kunt spiegelen op een hoop manieren interpreteren. Zelf heb ik een soort kijkdoos gemaakt met spiegels en bloemen van glas erin. Verder zet ik een schaal op een grote spiegel, dan zie je die schaal twee keer. Maar kunstenaars zijn niet verplicht om met het thema te werken. Dat staat iedereen vrij."

Cathelijne Los deed al een aantal keer mee aan de kunstroute. Ze zit inmiddels ook in de organisatie. "Vorig jaar kreeg ik de vraag of ik de publiciteit wilde doen. Dat is erg leuk. Voor ons is de Vijfhoekkunstroute geslaagd als het een gezellig druk weekeinde is geweest. Met blije bezoekers en blije kunstenaars. Het is wel ieder jaar een uitdaging om voldoende sponsorgeld binnen te halen om een mooie opening te organiseren."

Tekst loopt door onder de foto.

De laatste loodjes: glaskunst ligt klaar om de oven in te gaan - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Die opening is komende vrijdag in de Nieuwe Kerk op het Nieuwe Kerksplein in de Vijfhoek. De deuren openen om 19.45 uur en de opening zelf begint een kwartier later. "Iedereen is welkom", lacht Los. "In de kerk is ook een overzichtstentoonstelling met werk van alle deelnemende kunstenaars. En kinderen kunnen er meedoen aan een speurtocht. Dan helpen ze detective Harry Klein om een vervalst meesterwerk te vinden."

Het werk van Cathelijne Los is komend weekend te zien bij Wo-ow Ceramics aan de Gedempte Voldersgracht 12 zwart en in de voormalige Raaks Halle op de Drossestraat 2. Een overzicht van de deelnemende kunstenaars en alle locaties is hier te vinden.

Lees ook