Ga naar Content

Texel blaast proef met windwokkels af

Geen windmolens op Texel die stroom opwekken, maar windwokkels. Dat was het idee van de gemeente. Bedrijven met beschikbare grond meldden zich aan en ontwikkelaars van windwokkels waren bereid deze test uit te voeren op het eiland. De Texelse Henk Switzer, ontwikkelaar van een windgenerator, stond zelfs vooraan in de rij om mee te werken. Maar de pilot is, terwijl er twee tot drie jaar voor werd uitgetrokken, toch al afgeblazen. 

Een voorbeeld van een windwokkel. Er zijn verschillende soorten. - Foto: Eigen foto

Het leek een innovatief en groots plan: de komst van windwokkels naar Texel. Vorig jaar kwam de gemeente voor het eerst naar buiten met het plan om te gaan onderzoeken of er een toekomst voor is op het eiland. Met als doel: inzicht krijgen in de opbrengsten van windwokkels onder Texelse omstandigheden. De pilot zou twee tot drie jaar duren en de gemeente deed zelfs een oproep aan bedrijven die hun grond beschikbaar wilden stellen. 

En die oproep kwam goed aan bij de inwoners van het eiland. 128 bedrijven en ook 24 particulieren waren bereid mee te werken aan deze pilot. Daarnaast zou de opgewekte stroom die tijdens deze proef vrijkomt, voor de eigenaar van het bedrijf zijn en achter de meter terug worden geleverd.

Operationele problemen en financiële risico's 

Toch zullen de windwokkels er, ondanks de vele aanmeldingen van bedrijven, niet komen. De drie deelnemende ontwikkelaars van de windwokkels hebben er namelijk voor gekozen om niet verder mee te werken aan de pilot. "Deze partijen gaven uiteindelijk aan dat de uitdaging, vanwege de operationele problemen en financiële risico’s, te groot is", laat de gemeente weten in een persbericht.

Twee partijen lieten begin dit jaar al weten niet door te willen gaan. De derde ontwikkelaar, Texelse Henk Switzer, gooide begin deze maand noodgedwongen de handdoek in de ring. Hij is al zo'n drie jaar bezig met een eigen kleine windgenerator. De zelfontworpen Tornilo-TX is een meter bij een meter groot, van gerecycled plastic en volgens Switzer ook erg betaalbaar. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Henk Switzer met zijn Tornilo-TX - Foto: Privéfoto

Toch lukte het niet om door te gaan met de pilot. "Door verzekeringstechnische kwesties was het niet mogelijk om op andermans grond zo'n pilot te installeren en uiteindelijk is het daardoor afgeketst. De gemeente is welwillend geweest en heeft haar best gedaan om dit voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk bleek de uitvoering niet voor elkaar te krijgen. Daarnaast ben je met een nieuw product bezig. Daar zitten nog geen Europese keuringen op en daardoor krijg je het niet verzekerd", vertelt ontwikkelaar Henk Switzer. 

De gemeente vindt het jammer dat de pilot vroegtijdig is beëindigd. “Het is begrijpelijk, maar ook jammer dat we deze pilot nu niet in de praktijk kunnen toetsen en moeten beëindigen. We gaan nu eerst verder, samen met de andere belangrijke stakeholders hier op het eiland en straks ook het inwonersberaad, om het Texelse energievraagstuk nog beter in kaart te brengen en te onderzoeken welke passende mogelijkheden er zijn om daar in de toekomst mee om te gaan", aldus Rikus Kieft, wethouder Duurzaamheid en Innovatie.

"Ik krijg van over de hele wereld al aanvragen"

Henk Switzer

Ook Henk Switzer gooit de handdoek nog niet in de ring. "Het heeft zo ongelooflijk veel voordelen ten opzichte van wat er nu te koop is en ik krijg van over de hele wereld al aanvragen", vertelt hij.

Maar ook op Texel zal Henk er alles aan doen om te zorgen dat de Tornilo-TX in de toekomst zorgt voor windenergie. "Ik ga alsnog wel verder, maar dan op eigen initiatief. Nu gaan we proberen om bij een bedrijf op een erf dat ding op een stellage op te zetten en dan alsnog een soort pilot te kunnen starten."

Lees ook