Ga naar Content

600 schapen van schapenhouder Marleen gevaccineerd tegen blauwtongvirus

Schapenhouder Marleen de Bie heeft zo'n 600 schapen die op verschillende plekken in de IJmond het gras op lengte houden. Het blauwtongvirus heeft vorige zomer behoorlijk huisgehouden in haar kudde. Het precieze aantal wil zij niet noemen, maar ze verloor meer dan tien schapen aan de ziekte. Komende zomer lopen de schapen geen gevaar, want vandaag kregen ze allemaal een prik tegen het virus.

Zeshonderd schapen in Heemskerk krijgen blauwtongvaccin - NH Nieuws

De priksessie vindt plaats op het veld achter bedrijventerrein de Trompet in Heemskerk waar enkele tientallen van Marleens schapen het gras onderhouden. De laatste keer dat NH Marleen ontmoette was in de ziekenboeg, de plek waar ze zieke schapen bij elkaar bracht om ze beter te kunnen verzorgen. 

Het vaccineren van schapen lijkt af en toe meer op een potje vrij worstelen dan op een medische handeling, maar "dat moeten we er maar voorover hebben", lacht Marleen.

De toename van het aantal gevallen van blauwtong onder schapen heeft waarschijnlijk te maken met de stijgende temperaturen. Het virus wordt verspreid door een knutje, een klein soort mug. Dat beestje gedijt het best in de warmte.

De vaccinatie van de schapen komt dus precies op tijd, vertelt Marleen. "Het vaccin heeft een paar weken nodig om in te dalen, het schaap maakt dan antistoffen aan tegen het blauwtongvirus" zegt Marleen. "Ik hoop dat het nog even duurt voor de eerste knutten verschijnen, ik heb tot nu toe nog geen zieken" aldus de schapenhouder.

Duizend prikken per dag  

De prikken worden toegediend door veearts Judith van Andel die het hele land afreist om begrazingskuddes te vaccineren. Ze komt aan niet veel anders toe dan aan het vaccineren van schaapskuddes. Op een normale werkdag vaccineert ze zo'n vijfhonderd tot duizend schapen.

Zij is blij dat het vaccin er is. "Tuurlijk", zegt ze. "Het is natuurlijk heel rot dat je te maken krijgt met een virus waartegen je ook als dierenarts maar heel weinig kunt doen, behalve het leven een beetje dragelijk maken door pijnstilling."  

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]