Dranghekken voor de cafés, zijstraten afsluiten tijdens de uitgaansuren, een susteam, openbare toiletten en een app met een zwarte lijst. De gemeente Haarlem heeft de aanpak van de overlast door het uitgaanspubliek in de Smedestraat in het centrum bekendgemaakt. Zit het ei van Columbus ertussen?
Volgens de cijfers van de politie en de gemeente gaat het in de stad tijdens de nachtelijke feesturen helemaal nog niet zo slecht. Het aantal incidenten is op het niveau van 2019, van voor de coronapandemie. Maar iedereen is het er over eens dat de Smedestraat hierop een uitzondering is. Een negatieve.
Omwonenden van de Smedestraat, waar het nachtleven in de stad zich in het weekend concentreert, ervaren meer overlast dan voor de coronaperiode. En dat gaat het vooral over geluid van het publiek op straat en de poep, plas, condooms, braaksel en gebroken glasscherven die de volgende dag voor hun deur ligt.
De gemeente maakt zich ook zorgen over discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. De oorzaak ligt volgens de gemeente vooral bij het feit dat jonger publiek veel drank en drugs gebruikt en niet op de hoogte is van gedragsregels.
Hekken voor zijstraten
De maatregelen waar het gemeentebestuur nu op aanstuurt, zijn vooral van preventieve aard. De gemeenteraad moet er nog een klap op geven, maar het is de bedoeling dat meer zijstraten van de Smedestraat met hekken afgesloten kunnen worden tijdens de uitgaansuren. Dat zijn vaste hekken in de Lange Wijngaardstrat en de Schoutensteeg, die afgesloten kunnen worden, zoals ze nu ook al in de Morinnesteeg en de Noorder- en Zuider Schoolsteeg staan.
Met losse dranghekken moet tijdens de stapavonden voor elke café een afzetting komen, waardoor duidelijker wordt dat het buitenstaande publiek bij die betreffende gelegenheid hoort. Hierdoor kunnen portiers beter hun 'eigen' publiek dat staat te wachten of te roken, onder controle houden, is het idee.
Tekst gaat door onder het kader.
Eerste reactie buurtbewoners
De buren blijven sceptisch, laten ze schriftelijk aan NH weten. Vooral omdat dat er amper structureel overleg zou zijn geweest met hen. De gemeente beweert dat dat wel het geval is.
Na overleg gisteravond laten de bewoners weten dat ze de voorgestelde maatregelen vooral symptoombestrijding vinden. Hun nachtrust zou op deze manier 'in handen gelegd worden van ondernemers die geld willen verdienen'. Ze wijzen op de strengere regels die Amsterdam heeft opgesteld voor nachthoreca. "En Haarlem laat die regels juist varen!"
"Hoewel wij zeker niet tegen het plaatsen van hekken in de zijstraten zijn, zijn wij wel bang dat de gemeente zo een 'festivalterrein' creëert, zodat wij vanachter die hekken machteloos en met verbijstering toe moeten zien hoe het horecapubliek gedurende de nachtelijke uren massaal bezit neemt van de Smedestraat. En wij moeten het zelf maar uitzoeken", schrijven ze in een eerste reactie.
Met verticale groene bekleding van de gevels moet het geluid beter geabsorbeerd worden. En met plantenbakken waarin ook geürineerd kan worden, zogenoemde greenpees, kan de uitgaansstraat een vriendelijker karakter krijgen. De gemeente wil ook onderzoeken of er nog een vast openbaar toilet kan komen bij de openbare fietsenstalling in de straat.
Susteam
Belangrijk is dat er een susteam komt. Dat zijn vaste particuliere beveiligers die alleen in de Smedestraat rondlopen, die daardoor hun 'pappenheimers' beter zullen (her)kennen, sussend en corrigerend kunnen optreden en vooral jongeren de gedragsregels van het uitgaan kunnen bijbrengen.
Over deze susteams is tot nu toe nog niet duidelijk wie hoeveel betaalt. Een aantal café-eigenaren heeft eerder al aangegeven dat ze vinden dat de openbare ruimte niet hun verantwoordelijkheid is. De Haarlemse gemeenteraad vindt het wel belangrijk dat de rekening hiervoor niet alleen bij de gemeente wordt neergelegd.
Tekst loopt door onder het kader.
Horeca is hoopvol over plannen
Joost van Rijmenam van nachtcafé Stiels is hoopvol gestemd. "Er was een enorme overloop van mensen die wij niet allemaal binnen kunnen laten en daar gaat deze aanpak hartstikke bij helpen. Dan kunnen wij weer ondernemen en de bewoners genieten van hun slaap."
"Het is wel de bedoeling dat er ook extra politie komt, maar de susteams gaan volgens mij zeker helpen. Dat is een vast team, speciaal voor de Smedestraat. Eerder was er ook wel zo'n team, maar die liep door de hele stad. Nu zijn het vaste jongens, eigenlijk straatportiers, die de rotte appels er zo uit kunnen halen en in direct contact met de politie staan."
Van Rijmenam weet dat de verdeling van de kosten nog niet rond is en dat een aantal van zijn collega's vinden dat de handhaving van de openbare orde op straat niet hun verantwoordelijkheid is. "Maar we gaan er zeker uitkomen."
Zwarte lijst
Vanaf april worden er al extra handhavers en politie in de Smedestraat ingezet. Ook moeten er bestuurlijk strafmiddelen komen waarmee de burgemeester kan ingrijpen. Er was eerder al geëxperimenteerd met het ontzeggen van de toegang tot een café door notoire overlastveroorzakers. Maar door privacy-regelgeving was het moeilijk voor portiers goed te kunnen weten wie niet binnengelaten mag worden.
Nu zijn daar afspraken over gemaakt en staan er in een app die beschikbaar is voor de horeca-ondernemers een aantal mensen op de zwarte lijst. De burgemeester kan ook voor een paar weken of bij ernstige overtredingen voor een langere termijn iemand een verblijfsontzegging in de Smedestraat opleggen.
De gemeenteraad moet deze aanpak nog definitief goedkeuren en er vijftigduizend euro per jaar voor uittrekken. Een aantal politici gaat binnenkort een schouw houden in de uitgaansstraat van Haarlem.
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]