Ga naar Content

Eindelijk vrij: weggezakte graafmachine na twee weken gered

Een bijzonder beeld vandaag: een heel leger aan graafmachines werd gebruikt om een weggezakte graafmachine vrij te krijgen. Die werd gebruikt voor de aanleg van een vogelbroedeiland in Amstelmeer, en zakte weg in de blubber. Slechts een arm van de weggezakte graafmachine was nog zichtbaar. "We zijn heel erg blij dat hij eruit is. De kraan is helemaal intact, maar wel vies."  

Graafmachine weer vrij - NH Nieuws

Lees ook

Op de video zijn zes graafmachines te zien die strategisch zijn geplaatst op zogeheten draglineschotten. Zo voorkomen ze dat deze ook wegzakken.

De zes nieuw geplaatste apparaten zijn ingezet om de weggezakte graafmachine omhoog te trekken. Vervolgens heeft een bulldozer de graafmachine van zijn plaats gehaald. De hele operatie verliep volgens het Hoogheemraadschap naar plan en was binnen het uur voltooid.

Wat zijn draglineschotten
Dat zijn balken of platen van stevig materiaal, zoals hout of metaal, die onder een machine worden geplaatst om te voorkomen dat deze wegzakt in zachte of drassige grond. Deze schotten worden gebruikt in combinatie met treklijnen of kabels om de machine stevig op zijn plaats te houden tijdens het werken in moeilijke terreinen. Ze bieden extra stabiliteit en voorkomen dat de machine wegzakt of kantelt.

Schade

Volgens de woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, die de aanleg van het vogelbroedeiland uitvoeren, heeft de graafmachine geen schade aan de omgeving toegebracht. "We zijn heel erg blij dat hij eruit is. De kraan is helemaal intact, maar wel heel vies." 

De elektronica van de machine is wel nat geworden, maar na inspectie en reparatie bij de dealer kan hij waarschijnlijk gewoon weer gebruikt worden.

De werkzaamheden aan het vogelbroedeiland hebben niet stilgelegen en gaan volgens planning door. Een grondig onderzoek wordt uitgevoerd om te voorkomen dat dit weer gebeurt.