Ga naar Content

Maaien in mei? Imker Marco begrijpt het niet: "Voor bijen is het funest"

Ondanks dat te vroeg maaien van groen ontzettend slecht is voor de bijen, loopt het nog niet echt storm bij gemeenten als het gaat om de landelijke actie Maai Mei Niet. Maar drie gemeenten doen mee met de actie.

Foto: Streekstad Centraal

"Bijen zijn echt afhankelijk van alles wat er groeit en bloeit in de omgeving", legt imker Marco van Hees van de Imkerschool in Oterleek uit aan mediapartner Streekstad Centraal. Het verdwijnen van die omgeving is een probleem voor de bijen. "Er wordt nu vaak al veel te vroeg gemaaid. Ondanks dat het beter is om nu nog niet te maaien zie je dat gemeenten er wel meer rekening mee gaan houden." Dat wordt gedaan door bijvoorbeeld in stroken te maaien of het af te wisselen zodat er stukken groen toegankelijk blijven voor bijen.

De landelijke Maai Mei Niet actie wil dat er gedurende de maand mei op zoveel mogelijk plekken niet gemaaid wordt. Op deze manier hopen ze de biodiversiteit voor de wilde bijen te verbeteren. De actie heeft een duidelijk doel: "De bijenstand niet verder laten afnemen, door bloemen en planten te laten groeien." 

Onmisbare functie van bijen

De wilde bijen in Nederland komen af op de planten en bloemen die in bloei staan. Daarom zijn vooral die belangrijk. Mensen hebben een groot probleem zonder bijen, aangezien bijen de bloesem van groenten- en fruitbomen bestuiven. En zonder bijen gaat dat niet. "Dan heb je geen gezond voedsel meer, tenzij wij dat bestuiven zelf gaan doen", zegt Marco.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Streekstad Centraal

Het gebrek aan biodiversiteit is een van de oorzaken van de verzwakking van bijen. Insecticide heeft ook grote invloed. Dat is een chemisch middel dat bij veel bollenvelden gebruikt wordt. "Ik denk niet dat dat het beste voor de insecten is. Voor bijen is het funest", aldus Marco. Daarnaast heeft het weer ook invloed op bijen. "Lange periodes van droogte of wind kunnen invloed hebben op de bijen. Ze zijn niet blij als het koud is."

Andere acties

Ondanks het belang van de landelijke actie doen er maar drie gemeenten mee. In regio Alkmaar zelfs geen enkele. Gemeente Alkmaar en gemeente Dijk en Waard laten weten dat zij met meerdere acties voor de bijen bezig zijn en dat ze de gemeente op die manier groen proberen te maken. In mei wordt in de gemeente Dijk en Waard alleen tijdens de veiligheidsronde gemaaid. Bij een aantal kruisingen en oversteekplaatsen wordt dan de eerste meter gemaaid. Dat wordt gedaan voor het zicht van de verkeersdeelnemers.

Imker Marco steunt de actie natuurlijk. "We zouden niet alleen in mei minder moeten maaien, maar dat is wel een belangrijke maand voor de bijen." Hij hoopt dat uiteindelijk ook boeren meer rekening gaan houden met de bijen of dat de overheid hiervoor betaalt. "Het is natuurlijk niet allemaal de schuld van de boeren. Zij moeten ook hun geld verdienen."

Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]