Ga naar Content

3JS steunen gediskwalificeerde Joost Klein met eigen versie van Europapa

In Malmö was het lied gisteravond niet te horen, in Beverwijk wel: om Joost Klein een hart onder de riem te steken, speelde de Volendamse band 3JS het nummer Europapa tijdens hun show in het Kennemer Theater. "Ik was het hakken nog niet verleerd", vertelt Jan Dulles in gesprek met NH. 

Bij een andere show in de theatertour - Foto: Photos By M&J

"De zaal stond meteen op z'n kop", vertelt Dulles over het moment waarop de band en het Red Limo Kwartet - als derde nummer van de setlist - Europapa inzetten. 

"Gistermiddag kwamen we, samen met het strijkkwartet, op het idee om het nummer te spelen", aldus de artiest. Veel tijd om hun nummer in te studeren was er dus niet. Alleen tijdens de soundcheck hebben het kwartet en de 3JS het liedje een paar keer geoefend.  "Ik vind het nummer ook goed passen bij de show." 

"We hadden het gevoel van: dit moeten we doen. Het hele land was ermee bezig en wij ook. Het is echt heel erg sneu." Hoe langer hij erover nadenkt, hoe erger de zanger van de 3JS het voor Joost Klein vindt. "Ze zijn een jaar lang zo hard bezig geweest met de voorbereiding en het zat zo gelikt in elkaar. Ik kan mij voorstellen dat hij heel verdrietig is." 

Gisterenmiddag werd bekend dat Joost Klein werd uitgesloten van deelname aan de finale van het Eurovisie Songfestival, vanwege een incident na afloop van zijn optreden in de halve finale. 

Dulles vertelt dat hij volledig achter de boodschap in het nummer Europapa staat. "We hebben zelf ook het liedje Mensen en dat gaat er ook een beetje over, dat we allemaal in principe één soort mensen zijn op een wereldbol zonder grenzen. Dat is precies de boodschap die Joost van zijn vader heeft overgenomen." 

Tekst gaat verder onder de video van de 3JS

3JS spelen Europapa om Joost te steunen - Ingezonden

"Als je dan nagaat dat het Songfestival wil uitdragen dat het gaat om eenheid en verbinding, dat we dat dan met de muziek moeten doen met zijn allen en dat ze juist dit liedje niet mee laten doen, is dat dubbel sneu." 

De 3JS deden in 2011 ook mee aan het Songfestival en strandde in de halve finale. Hoewel Jan Dulles ook niet weet wat er precies in Malmö is voorgevallen, weet hij uit eigen ervaring dus wél hoe groot het mediaspektakel rondom het songfestival is. 

"De pers is heel overweldigend, dat zie je als kijker niet"

3JS-zanger Jan Dulles over de mediagekte op het Songfestival

"Dat is iets, dat kan je als artiest alleen maar daar meemaken en anders niet", zegt de Volendamse zanger. "De pers is heel overweldigend, dat zie je als kijker niet. Ik kan me wel voorstellen dat Joost daar moeite mee heeft gehad en heeft aangegeven niet overal gefotografeerd en gefilmd te willen worden." 

Omdat het hakken een belangrijk element in Joosts show is, vond Jan dat hij niet kon achterblijven. "Ik kom natuurlijk uit die tijd en hoewel het niet mijn muziek was, had ik wel vrienden die ernaar luisterden." En dus liet hij op het Beverwijkse podium zien dat hij best een beetje kan hakken. "Het is wat dat betreft net als fietsen."

Half uur non-stop Europapa

Ook in Hilversum werd steun uitgesproken voor Joost Klein. De top 50 van songfestivalliedjes werd geannuleerd en dj Jasper de Vries van NPO Radio 2 besloot een half uur lang alleen maar Europapa te draaien.

Een luisteraar opperde om tot 21.00 uur alleen maar Europapa te draaien en Jasper de Vries zag er wel iets in. "Ik zit hier met de grote NPO2 baas, die zit even mee te kijken", antwoordde hij. "Als dit vanavond mijn laatste avond is, dan was dit mijn laatste avond. Ik vind het een briljant idee, daar gaan we!" 

Bekijk de video hieronder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]