Ga naar Content

Oud-trainer De Boer denkt glimlachend terug aan Babangida: "Iedereen had een zwak voor hem"

Oud-voetballer Ibrahim Babangida (47) overleed deze week bij een auto-ongeluk. Zijn broer Tijjani ligt in stabiele, maar kritieke toestand in het ziekenhuis. De oud-trainer van Ibrahim bij FC Volendam, Dick de Boer, is nog steeds een beetje ontdaan als hij over hem vertelt. "Als je dat nieuws ziet staan, schrik je je lam."

Dick de Boer in 1996. Hij werkte toen bij FC Volendam - Foto: ANP

De 75-jarige De Boer werkte in het seizoen 1997/98 samen met Babangida.  "Het is alweer een tijd geleden dat ik zijn trainer was", verontschuldigt de Volendammer zich als hij de Nigeriaan moet omschrijven. "Op de eerste plaats was het een leuke, aardige jongen. Er was alleen bij Volendam weinig eer voor hem te behalen. Zijn broer was ook een goede voetballer, dat werkte niet in zijn voordeel."

Ibrahim kwam in het kielzog van zijn broer Tijjani naar Nederland en speelde van 1997 tot 2002 voor Volendam. Hij speelde zich in de kijker van De Boer en de Palingboeren door zijn snelheid. Zijn debuut maakte de Nigeriaan in februari 1998 tegen Roda JC. "Ibrahim kon rechts in de aanval spelen, hij kwam op het juiste moment bij ons. We creëerden te weinig voor de goal en ik wilde het wel proberen om met drie spitsen te spelen. Hij boekte echter te weinig vooruitgang en zijn niveau was niet geweldig."

Tekst gaat verder onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Hij maakte pas laat in het seizoen zijn debuut, het is dan ook niet zo gek dat hij aanpassingsproblemen kende”, vervolgt De Boer. “Het ontbrak hem aan de kwaliteit om zich in de eredivisie staande houden." Dat jaar kwam Babangida tot zeven wedstrijden en één doelpunt. Volendam degradeerde in 1998 naar de eerste divisie.  

Zwak voor Ibrahim

Over de persoon Ibrahim Babangida kan de Volendammer enkel met respect praten. "Iedereen had een zwak voor hem. Het was een aardige humoristische jongen, die er áltijd was. Hij had heel weinig vijanden, dat kan niet anders. Ik heb al een paar keer aan hem gedacht na het verschrikkelijke nieuws. Iedere keer komt er een glimlach op mijn gezicht en zo zal ik hem ook herinneren."

Volgens Nigeriaanse media is Ibrahim Babangida vrijdag begraven in zijn geboorteland. Hij werd slechts 47 jaar oud. Zijn broer Tijjani ligt nog in stabiele, maar kritieke toestand in het ziekenhuis na het auto-ongeluk. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52