Ga naar Content

Drie aanhoudingen bij UvA-protest, rust teruggekeerd op het Spui

De politie heeft vanavond bij de pro-Palestinademonstrantie in Amsterdam drie verdachten aangehouden wegens belediging en opruiing. Halverwege de avond had de groep betogers zich verzameld op het Spui. Een aantal keer greep de ME in.

Foto: AT5

Op het Spui is de rust inmiddels aan het eind van de avond wedergekeerd, de demonstranten hebben het plein verlaten. "We blijven zichtbaar aanwezig in de stad om alert te kunnen reageren op eventuele ongeregeldheden". aldus de politie.

De ongeveer duizend betogers begonnen de demonstratie vanavond op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarna hadden ze het terrein verlaten en liepen zij een mars over het Rokin naar het Spui. 

Een aantal keer sloeg de sfeer om op het Spui. Op beelden is te zien dat de groep die om het ME-busje heen stond na charges probeert weg te komen.

Voor het Maagdenhuis werd op het Spui een sit-in gehouden, maar het bleef onrustig. Nadat de organisatie de demonstranten opriep om in groepjes te vetrekken, werd daar gehoor aan gegeven. Een woordvoerder liet namens de organisatie aan AT5 weten dat ze wilden de-escaleren omdat 'de demonstraties vreedzaam moeten blijven'.

Woordvoerder protest - NH Nieuws

Mediapartner AT5 hield een liveblog bij van de demonstratie. Lees het hier terug.

Lees ook