Ga naar Content

Vijf agenten gewond en 36 mensen nog vast na UvA-bezetting

De politie heeft 36 aanhoudingen verricht tijdens de ontruiming van het Binnengasthuisterrein en de daaropvolgende demonstratie op het Rokin in Amsterdam. Er zijn vijf agenten lichtgewond geraakt tijdens de actie. Eén van die agenten kreeg ammoniak in zijn ogen. Alle arrestanten zitten nog vast.

Foto: Martin Damen

De ME kwam meerder malen hard in confrontatie met de demonstranten. Daarbij werd met stenen gegooid naar agenten, maar ook met brandblussers gespoten en ammoniak gegooid.  "Een agent heeft ammoniak in zijn ogen gekregen. Er is mij verteld dat dit goed gaat komen", vertelt politiechef Frank Paauw in het radioprogramma Sven Op 1. "Het is een soort straatterreur. Hoe bedenk je het om dit mee te nemen en te gooien?"

Tijdens de bezetting van UvA-gebouwen op het Binnengasthuisterrein veroorzaakten de demonstranten volgens Paauw minstens 100.000 euro schade aan kunstwerken. De totale schade is nog niet bekend.

"Voor nu is de rust in de hoofdstad teruggekeerd. We hopen dat de UvA in contact gaat met haar studenten en dat we op die manier een dialoog met elkaar kunnen krijgen", aldus Paauw. Vanmiddag is er volgens hem een overleg tussen de driehoek en het bestuur van de UvA. "Het gesprek met studenten en medewerkers moet weer een dialoog worden, niet via geweld."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]