Ga naar Content

"Shame on you!": zo verliep de derde dag van de UvA-acties

Het UvA-gebouw op het Binnengasthuisterrein in Amsterdam dat demonstranten gisteren hebben bezet is gisteravond ontruimd en het terrein eromheen is leeg. 32 demonstranten zijn aangehouden. In tegenstelling tot dinsdagavond besloot de politie nu wél in te grijpen, nadat de UvA aangifte deed. In de avond trokken demonstranten naar het Rokin, waar het nog tot laat in de avond onrustig bleef.

Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

Na een relatief rustige nacht, brak gisteren de derde dag aan voor de demonstranten bij het Binnengasthuisterrein. In de loop van de middag sloten zich nog honderden mensen aan bij het pro-Palestijnse protest op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Ook stonden er mensen op het dak en werden pro-Palestijnse leuzen geroepen. De actievoerders bezetten het terrein in het centrum van Amsterdam sinds dinsdagavond.

De actievoerders willen dat de UvA alle banden verbreekt met Israëlische instituten. Gesprekken eerder op woensdag met het universiteitsbestuur leverde niets op. Tegen drie uur 's middags riep de politie de demonstranten op te vertrekken. Dat weigerden veel actievoerders. Ze wilden pas vertrekken als al hun eisen waren ingewilligd.

Aangifte en ontruiming

Om vijf uur verzamelden zich de eerste ME-busjes en een shovel in de buurt van het Binnengasthuisterrein. De ontruiming begon om 17.30 uur, nadat de UvA toch besloot aangifte te doen van lokaalvredebreuk en vernieling, omdat de veiligheid in en om de panden in het geding kwam. Volgens de UvA voelden omwonenden zich onveilig door de blokkade en zijn in de bezette gebouwen 'stevige vernielingen' aangericht. 

Bezetters bij het UvA-terrein gooiden met spullen naar de politie. De politie sloeg met wapenstokken en probeerde de bezetters weg te jagen van de barricade. Terwijl honderden demonstranten teksten riepen als 'shame on you'. De demonstranten werden teruggedrongen naar het Rokin. Tegelijkertijd doorboorden twee shovels van de politie de barricades van de actievoerders. 

Stadsbussen die op het Rokin geparkeerd stonden, bedoeld om arrestanten af te voeren, zijn beklad met de leus 'free Palestine'. Ook hebben activisten de banden van de bussen laten leeglopen.

Ammoniak

In de avond trokken veel activisten richting het Rokin, waar de demonstratie verder ging. Demonstranten gebruikten diverse bouwmaterialen en hekken om ook daar de ME op afstand te houden. 

Rond 22.00 uur riep de politie demonstranten op om het Rokin te verlaten, nadat er ammoniak naar de ME werd gegooid. Kort daarna werden de demonstranten van het Rokin gedreven. De politie liet op X weten dat er 32 demonstranten zijn opgepakt wegens openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing. Inmiddels is de rust teruggekeerd. 

Waarom wordt er gedemonstreerd?

De betogers demonstreren omdat ze vinden dat de onderwijsinstelling onvoldoende doet om de banden met Israël te verbreken. De lijst die met samenwerkende organisaties die onlangs op de website van de universiteit is gepubliceerd wordt als een magere reactie gezien.

De demonstranten eisen daarnaast dat de UvA stopt met de samenwerkingen en financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog. Een woordvoerder van de groep die de bezetting organiseert, onderstreepte gisteravond dat de universiteit in hun ogen nog altijd niet transparant genoeg is.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]