Ga naar Content

Gigantische Waterwolf krijgt bijna z'n plekje bij Hoofddorp

Zo goed als af is-ie, kunstwerk De Waterwolf. De gigantische stalen wolf wordt sinds januari gebouwd in Leeuwarden, en is nu bijna klaar om naar Hoofddorp gereden te worden. Daar komt hij langs de Drie Merenweg te staan. NH ging een kijkje nemen in de Friese werkplaats, waar de wolf tot leven wordt gebracht.

Friese bouwers leggen laatste hand aan Haarlemmermeers kunstwerk De Waterwolf - NH Nieuws

Twintig meter lang, zes meter hoog. Meer dan drie ton staal, honderden meters laswerk en nog meer manuren. Het is niet anders te omschrijven dan een megaproject. Maar zowel het verantwoordelijke kunstenaarsduo als de bouwers van de constructie draaien er hun hand niet voor om.

Dat betekent niet dat er helemaal geen spanning is. Kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart zagen gisteren 'hun' kunstwerk voor het eerst in volle glorie. Blok: "Het is een beetje overweldigend als je er zo dicht op staat, hoe groot hij wel niet is. Maar straks staat hij op z'n plekje en dan klopt het helemaal."

Inscriptie en speaker

Honderd procent klaar is het kunstwerk nog niet, er komt nog een tafel met inscriptie in en een speaker laat straks zachtjes stromend water horen. En dan nog de belangrijke kanttekening dat het werk een andere kleur gaat krijgen, legt Lugthart uit: "Het is gemaakt van cortenstaal, dat in de buitenlucht vanzelf een roestbruine kleur krijgt."

Tekst gaat verder onder foto.

Een impressie van hoe de wolf er uit moet gaan zien in de ondergaande zon - Foto: BlokLugthart

Kunst in de publieke ruimte leidt vaak tot discussie. Voor die discussie is Blok niet bang: "We maken eigenlijk altijd kunstwerken waar mensen graag naar kijken, weinig aanstootgevends. Maar zoals bij elk kunstwerk zullen er mensen zijn die het niks vinden, en dat is natuurlijk een persoonlijke mening." Reacties op sociale media zijn bij een korte rondgang vooral positief.

Volgende maand wordt het kunstwerk in vijf losse stukken naar Hoofddorp gereden, vertelt Jan Willem Glastra van Loon van Mannen van Staal, het bedrijf dat De Waterwolf de afgelopen maanden heeft gebouwd: "We zijn daar in totaal twee dagen op locatie bezig. Eerst lassen we de vijf delen in elkaar, en dan zetten we hem rechtop op een talud langs de Drie Merenweg."

Waarom de Waterwolf?

De Waterwolf is geen lukraak gekozen naam. Het is onder andere de bijnaam van de Haarlemmermeer voor de inpoldering, omdat het woeste meer in de zestiende en zeventiende eeuw als ware het een gulzige wolf grote stukken land opslokte. Zo zijn de dorpen Vijfhuizen, Nieuwerkerk en Rietwijk ooit ten prooi gevallen aan de Waterwolf.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]