Ga naar Content

Amsterdamse gangmaker Guus Til verbaast oud-trainers: "Kan na z'n carrière zo het podium op"

Eén van de entertainers op de huldiging van PSV was Guus Til. De Amsterdammer ging het internet over met een hilarisch interview en zong ook een duet met Guus Meeuwis. Verder viel Til dit seizoen op met zijn belangrijke rol als speler in de Eindhovense kampioensploeg. Met zijn oud-trainers en zijn maatje Pantelis Hatzidiakos bespraken we de jolige en serieuze kanten van Til.

Guus Meeuwis en Guus Til - Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

"Ik zag een Guus die alle spanning losliet na een geweldig seizoen", vertelt Pantelis Hatzidiakos. De huidige verdediger van het Italiaanse Cagliari doorliep samen met Guus Til de gehele jeugdopleiding van AZ en speelde daarna nog een aantal jaar samen in de Alkmaarse hoofdmacht. "Guus is heel gedisciplineerd en leeft enorm voor het voetbal. Maar tijdens het kampioensfeest gingen alle remmen los."

Die uitbundigheid zagen ook zijn oud-trainers Koen Stam en Martin Haar. Laatstgenoemde was ook enigszins verrast. "Dat hij zo uit de ban kan springen wist ik niet, maar hij kan na zijn voetbalcarrière zo als artiest het podium op." 

"Hij geloofde altijd in zichzelf en combineerde dat met hard werken"

Pantelis Hatzidiakos

Ook Stam moest enorm lachen bij het zien van de feestbeelden uit Eindhoven. "Vooraf stuurde ik Guus nog een appje om hem te feliciteren en zei hem dat zich moest gedragen. Daar heeft hij zich weinig van aangetrokken. En stuurde hem ook later een bericht dat hij niet goed naar m'n tip had geluisterd."

Groepsapp

"Guus houdt zeker van een feestje en gezelligheid", vertelt een lachende Hatzidiakos. Hij laat weten dat de beelden van de huldiging ook rijkelijk werden gedeeld in hun groepsapp. "Daar zitten Albert Gudmundsson, Teun Koopmeiners, Guus en ik in. Erg veel lol hadden we om die filmpjes." 

Hatzidiakos: "Een week voor de titel heb ik nog met Guus afgesproken in Amsterdam. Op dat moment wilde hij nog niet spreken over een kampioenschap. Guus was vooral bezig met het winnen van die laatste wedstrijd tegen Sparta. Vond ik wel typerend voor hem. Iedereen wist dat het goed zou komen met PSV, maar hij blijft dan zo gefocust."

Tekst loopt door onder de X-post (interview met Guus Til is op 02:06:23)

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De 26-jarige middenvelder uit Amsterdam speelde een belangrijke rol in de succesformatie van trainer Peter Bosz. Met tien treffers en vijf assists eiste Til regelmatig de hoofdrol op bij PSV. "Ik ben heel trots op hem", geeft een enthousiaste Hatzidiakos aan over zijn boezemvriend. "In de jeugd van AZ was hij niet het grootste talent en ook nog eens regelmatig geblesseerd. Als je dan dit voor elkaar krijgt, dan vind ik dat ontzettend knap. Hij geloofde altijd in zichzelf en combineerde dat met hard werken. Uiteindelijk heeft zich dat uitbetaald."

Systeem Peter Bosz

"Guus koppelt scorend vermogen met z'n loopvermogen", analyseert Haar de voetballer Til. De 72-jarige trainer had Til onder zijn hoede in het seizoen 2016-2017 bij Jong AZ in de tweede divisie. "Bij balverlies is Guus een hele belangrijke schakel. Het oogt misschien niet altijd fraai en elegant, maar zijn manier van spelen is wel heel effectief."

Tekst loopt door onder de foto.

Guus Til en Pantelis Hatzidiakos - Foto: Pantelis Hatzidiakos

"Guus is een laatrijpe speler", laat Koen Stam weten. Als jeugdtrainer in de opleiding van AZ leerde Stam de conditioneel sterke middenvelder kennen. "Hij is geboren in december, dan loop je fysiek gezien sowieso wat achter op je teamgenoten. Daarbij begon zijn groeispurt wat later. Pas als tweedejaars A-junior ging het ineens heel hard met hem."

"Ik vond het jammer dat hij naar PSV ging, maar uiteraard snapte ik zijn keuze wel"

Koen Stam

Nog steeds heeft Stam veel contact met Til en volgt hij de loopbaan van z'n voormalig pupil op de voet. "Ik vind Guus een bijzonder leuke gast. Hij is eerlijk, open en ambitieus. Dat waardeer ik enorm aan hem. Hij durft zich kwetsbaar op te stellen, in plaats van de grote stoere jongen uit te hangen."

Tekst loopt door onder de foto.

AZ onder 19 met Guus Til en trainer Koen Stam - Foto: Koen Stam

"Bij AZ onder 16 leerde ik Guus kennen als een hele fijne teamgenoot", blikt Hatzidiakos terug op hun eerste ontmoeting. De Griekse verdediger kwam toen zelf over van Panathinaikos. "Hij werkt keihard en is heel positief ingesteld. Dat resulteerde er ook in dat hij later in het eerste elftal van AZ zich heel goed ontwikkelde. Hij scoorde veel en werd ook onze aanvoerder."

Russische jaren

Na AZ vertrok Til naar Spartak Moskou, waar hij niet altijd speelde. Vervolgens liet hij zich verhuren aan het Duitse Freiburg en later aan Feyenoord. Uiteindelijk nam PSV Til over van de Russische club. Hatzidiakos: "Feyenoord kon hem niet kopen en PSV bood hem een meerjarig contract aan. Daarbij wilde Til ook graag weg uit Rusland. Die oorlog vond hij heel erg, dat deed veel met hem."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Pro Shots / Kay in 't Veen

In Rotterdam werkten Stam en Til weer samen. De trainer uit Schagen behoorde toen en nu nog steeds tot de technische staf van Feyenoord. "Bij ons vervulde Guus een belangrijke rol en ik vond het jammer dat hij naar PSV ging. Uiteraard snapte ik zijn keuze wel."

In Eindhoven staat Til nog onder contract tot de zomer van 2026. Haar vindt dat de oud-speler van AZ uitstekend op zijn plek is bij de huidige kampioen van Nederland. "Hij is heel professioneel, leeft voor het voetbal. Als voetballer zou ik hem omschrijven als een complete middenvelder, die niet meer weg te denken is uit het systeem van Bosz. Dat bleek dit seizoen ook wel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52