Ga naar Content

Ouderwetse molen kan flink verduurzamen dankzij hybride warmtepomp

Molen C aan de Molenkade in Alkmaar krijgt een modern snufje binnen de oude muren. In deze molen wordt een hybride warmtepomp geplaatst. De bewoonster van de molen is erg blij met deze duurzame vernieuwing aan de molen. "Het is een flinke verbetering, én ook nog eens goed voor het milieu."

De Molen waar een hybride warmtepomp in geplaatst wordt - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Aan de Hoornsevaart, waar zomers veel bootjes in varen en mensen op suppen, staat Molen C. Vanaf de Arie Berghoutbrug in Alkmaar is de molen goed te bekijken. Aanstaande zaterdag worden de molens in Nederland in het zonnetje gezet vanwege de Nationale Molendagen, met in Alkmaar deze Molen C in het bijzonder. 

De Molenstichting Alkmaar neemt zaterdag een cheque van de Rabobank in ontvangst, waarmee de plaatsing van een warmtepomp deels gefinancierd kan worden. "We hebben met de stichting hiervoor een verzoek ingediend, zodat we kunnen bijdragen aan het verduurzamen van Alkmaar. En daar horen natuurlijk ook de molens bij", vertelt Simon Swart, penningmeester van de Molenstichting Alkmaar e.o.

Er is gekozen voor dit pilot-project om ook het energiegebruik van molens te verduurzamen. "Zonnepanelen of andere duurzame oplossingen aan de buitenkant van de molen zijn niet mogelijk, aangezien de molens een monument zijn en het karakter behouden moet worden", legt Swart uit. "De plaatsing van alleen een warmtepomp is dan een heel goed alternatief."

"Ik ben blij dat we op deze manier beter bezig zijn voor het milieu"

Annet van der Lende-Groot, bewoonster Molen C

Annet van der Lende-Groot, de bewoonster van de molen, is blij met de plaatsing van de warmtepomp. "Het is een flinke verbetering ten opzichte van de situatie nu. De ketel waar wij het nu mee moeten doen werkt slecht, en is aan vervanging toe", begint ze. "Het was dus al tijd voor een nieuwe ketel, maar nu er een warmtepomp geplaatst wordt is dat alleen maar beter."

"De cv-ketel die wij nu hebben zorgt alleen voor warm water voor de cv-ketel zelf, we hebben daarom een gastank in de tuin staan", vertelt Annet. "Een gastank is verre van duurzaam, en zeker niet goedkoop, daarom ben ik blij dat we op deze manier beter bezig zijn voor het milieu en minder gas gebruiken."

Meedenken

Volgens Annet is het wonen in een molen een uitdaging. "Maar wel een hele leuke." Ze wil graag meedenken op het gebied van duurzaamheid en is dan ook blij dat de pilot bij haar woning gedaan wordt. "We wilden het wel proberen", zegt Annet. "Ik woon natuurlijk in een molen, wat betekent dat dus niet alles kan. Maar we willen graag helpen waar dat mogelijk is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]