Ga naar Content

Staatsbosbeheer houdt hand op voor activiteiten in Texelse natuur

Verenigingen of bedrijven die activiteiten organiseren in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer op Texel moeten daar sinds dit jaar voor betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hardloopwedstrijden of mountainbike crossen, maar ook fotoreportages of bruiloften. Met name sportclubs, waaronder Atletiekvereniging Texel, hebben grote moeite om een deel van het contributiegeld af te staan voor sportactiviteiten.

Organisaties van bijvoorbeeld atb-toertochten op Texel moeten hiervoor betalen aan Staatsbosbeheer - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Menwedstrijden, hardloopactiviteiten of fietscrossen, activiteiten als filmopnamen en markten: allemaal moeten ze sinds dit jaar geld betalen als ze in de natuur plaatsvinden. Hoeveel geld de verenigingen moeten afdragen, verschilt per activiteit. "Dat is onder meer afhankelijk van de grootte van evenement, de impact op het gebied en of het hele parcours over het terrein van Staatsbosbeheer gaat", zegt Kees Hin. 

Het is al sinds 2012 zo dat Staatsbosbeheer aan sommige ondernemers om een vergoeding vraagt, als zij gebruik maken van de natuur. Destijds werd er bezuinigd en sindsdien krijgt de organisatie niet genoeg geld om het natuurbeheer van te betalen. Dus is het de bedoeling dat Staatsbosbeheer ook op andere manieren inkomsten vergaart. Vaste activiteiten in natuurgebieden, zoals de huifkartochten van Jan Plezier door het natuurgebied De Slufter doen al jaren een verplichte financiële afdracht aan Staatsbosbeheer.

Sinds 1 januari is er op Texel nieuw beleid opgesteld zodat het voor iedereen duidelijk is waar wel of geen vergoeding voor afgedragen moet worden. En dus betekent dat voor veel meer verenigingen en bedrijven dat ze nu moeten betalen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ook voor een commerciële fotoreportage in de duinen moet worden betaald - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Voorzitter Martin Baptist van Atletiekvereniging Texel vindt het niet eerlijk dat Staatsbosbeheer geld vraagt. "Wij lopen op paden die opengesteld zijn voor publiek, maar moeten daar wel voor betalen", zegt hij. "En Staatsbosbeheer benut haar machtpositie om te vragen wat ze wil, zonder de regels uit te leggen. Ondanks dat ze een bestuursorgaan zijn, beroepen ze zich als grondeigenaar op privaatrecht zodat er geen bezwaar of beroep mogelijk is."

Volgens Baptist zou het juist andersom moeten zijn. "Staatsbosbeheer zou AV Texel juist moeten sponsoren. Eén van de hoofddoelstellingen van Staatsbosbeheer is het bevorderen van recreatie in zo veel mogelijk gebieden. Wij, als atletiekvereniging, voorzien in recreatief gebruik. Staatsbosbeheer kan hun doelstelling versterken door ons te sponsoren in plaats van door ons te laten betalen."

Staatsbosbeheer heft volgens Baptist tien procent opslag op de inschrijving. "Dat betekent dus in feite dat ze tien procent in rekening brengen bovenop de kosten van medailles, op busvervoer, of op de inhuur van EHBO. We hebben lang overleg gevoerd over de uitwerking en zo is er bijvoorbeeld ook afgesproken dat als een parcours voor de helft op terrein van Staatsbosbeheer loopt, wij ook maar de helft hoeven te betalen. Maar het precieze tariefbeleid ken ik niet, want die wil Staatsbosbeheer niet met ons delen. Te belachelijk voor woorden vind ik dat."

"Het is niet zo dat we als een politieagent onze gebieden afstruinen"

Kees Hin, Staatsbosbeheer Texel

Kees Hin van Staatsbosbeheer snapt dat sportverenigingen moeite hebben met de financiële vergoeding. "Iedereen vindt dat de natuur van ons allemaal is en dat we daar vrij in kunnen bewegen. Aan de andere kant betalen verenigingen wel huur voor een sporthal of atletiekbaan. Die wordt door de gemeente aangelegd en de atletiekvereniging betaalt een huursom. Dus wij vinden het niet vreemd dat als je wedstrijden niet op de atletiekbaan organiseert, maar in de natuur dat je dan ook een vergoeding betaalt."

Het gaat niet uitsluitend om sportwedstrijden. "Ook wandelvereniging het Gouden Boltje betaalt voor de wandelactiviteiten die in ons gebied worden georganiseerd", zegt Hin. "Ook als een bedrijf een commercial in de duinen wil opnemen of een fotoreportage moet daarvoor betaald worden."

Tekst gaat verder onder de foto.

Deelnemers van een atb-toertocht op Texel. Hier door de duinen bij de Slufter - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

En mensen die niets aanvragen? "Die spreken we er in eerste instantie op aan", zegt Hin. "Het is niet zo dat we als een politieagent onze gebieden afstruinen. We maken wel duidelijk dat ze een aanvraag moeten doen en een getekende gebruiksovereenkomst nodig hebben."

Ook niet commerciële activiteiten moeten volgens Hin gemeld worden. "Als je met een grote groep vrienden iets wilt organiseren, is het fijn dat wij daarvan op de hoogte zijn. Al is het alleen maar om het af te stemmen met andere evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]