Ga naar Content

Wim Jonk haalt uit naar RvC FC Volendam: 'De fundamenten waren verrot'

Voormalig FC Volendam-trainer Wim Jonk heeft in De Telegraaf zijn verhaal gedaan over het turbulente en plotselinge vertrek bij de eredivisieclub. De 57-jarige trainer was in december van 2023 solidair met het bestuur van voorzitter Jan Smit, die door de raad van commissarissen van de club werd weggestuurd. "Het gaat om vertrouwen en geloof.”

Wim Jonk - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Uit het artikel in het dagblad blijkt dat het vertrek Jonk en de daaropvolgende arbitragezaak niet in de koude kleren is gaan zitten. "Dat was pijnlijk en voelde onrechtvaardig. Maar je hebt geen tijd om daarbij stil te staan. Je zult je moeten verweren. We hebben wel steeds ons recht gekregen en pas achteraf zie je scherp hoe absurd het was", aldus Jonk.

Machtsgreep

De 49-voudig international laat tevens weten geen spijt te hebben van het solidair verklaren met het bestuur van Jan Smit. "Wij hebben steeds gezegd: als het hervormingsplan wordt afgeschoten, dan vertrekken wij aan het einde van het seizoen, want dan gaat deze club stagneren. We hadden alleen niet verwacht dat de raad van commissarissen midden in het seizoen een machtsgreep zou plegen. Het statement is gebruikt om ons er direct uit te werken en daarmee hebben de commissarissen bewust een bom onder dit seizoen gelegd.  "

Wim Jonk, advocaat Peter Quant en Matthias Kohler - Foto: ANP

"Wij zijn te naïef geweest", vervolgt Jonk zijn verhaal. "We hadden in 2019 al moeten zeggen: wij stappen alleen in de club als er een logische structuur komt, met twee bestuurslagen en zonder de oude negatieve energieën in en rond de raad van commissarissen. Terwijl we wisten dat de fundamenten verrot waren, zijn we toch aan de slag gegaan."

"Ik werk liever samen met mensen die positief in het leven staan en het grotere plaatje zien"

Wim Jonk in De Telegraaf

Ondanks zijn bewogen vertrek heeft Jonk niet overal spijt van. "Ik heb geen spijt van het instappen, want we hebben met de promotie, handhaving, transferrecords en een vol stadion onze doelstellingen behaald. Maar ik heb wel spijt dat we de omstandigheden toen hebben geaccepteerd."

Geschiedenis geschreven

"Ik ben trots op hetgeen we hebben bereikt. En ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken. We hebben met een dorpsclub geschiedenis geschreven en ik weet dat ik een betere trainer ben geworden. Het is heel makkelijk om negatief te framen, maar ik werk liever samen met mensen die positief in het leven staan en het grotere plaatje zien."

Een hereniging met de club lijkt daarom voorlopig ook uitgesloten. "Op dit moment zie ik mezelf zeker niet terugkomen. Ik voel te veel negatieve energie in en rond de club. Dat past niet bij mij."

FC Volendam speelt morgen in het eigen stadion tegen Ajax (aftrap 14.30 uur). Die wedstrijd kun je volgen via ons liveblog. Reacties na afloop vind je op de website en hoor je tussen 17.00 en 19.00 uur op NH Radio.

Voorzitter Jaap Veerman laat weten niet inhoudelijk op het artikel in De Telegraaf te willen reageren. "Ik ga dit artikel vol verwijten natuurlijk niet nog leuker maken." De financiële afwikkeling van het vertrek van Team Jonk is rond, bevestigt hij desgevraagd. "Het is alleen nog niet ondertekend, maar dat is denk ik een kwestie van dagen en dan is het financieel helemaal afgewikkeld." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.