Ga naar Content

Naar 'date' gelokte man gewelddadig beroofd: "Was een bijna-doodervaring"

Een man werd vorig jaar eind oktober tijdens een date in Berkhout mishandeld, bedreigd en beroofd door drie mannen op een parkeerplaats langs de A7 in Berkhout. Het Openbaar Ministerie noemt het discriminatie vanwege het gebruik van een homo-datingapp. Justitie eist vandaag een maandenlange celstraf tegen de 25-jarige verdachte G.S. uit Wieringerwerf. "Het is een gebeurtenis die in mijn dromen herbeleefd wordt. Ik dacht dat ik het niet zou overleven", aldus het slachtoffer.

Een verlaten parkeerplaats, foto ter illustratie - Foto: Gemaakt met Craiyon

De man reist die avond naar Hoorn om, zo denkt hij, iemand te ontmoeten met wie hij via een datingapp voor homoseksuelen heeft afgesproken. Bij het station wordt hij opgepikt door de 25-jarige G.S. uit Wieringerwerf, zo blijkt tijdens de inhoudelijke zitting vandaag in de rechtbank in Alkmaar. Zelf verklaart de 25-jarige verdachte daarover: "Er werd mij verteld dat ik de man moest ophalen van het station."

De verdachte - netjes gekleed en een baardje - vertelt dat er die avond via zijn telefoon contact wordt gelegd met het slachtoffer. Niet door hemzelf maar door een vriend, vertelt hij. "Later op de avond vertelde die dat hij een date had geregeld met een man en dat we hem zouden laten schrikken."

Bivakmutsen

Als G.S. het slachtoffer heeft opgehaald bij het station, rijden ze naar een parkeerplaats langs de A7 in Berkhout. Maar in plaats van een date verschijnen er volgens justitie twee onbekende mannen met bivakmutsen, die onmiddellijk agressief worden. Wie de twee anderen zijn, wil de verdachte niet zeggen.

Ze slaan en schoppen de man en het slachtoffer krijgt vervolgens een touw om zijn nek en iets wat lijkt op een vuurwapen wordt tegen zijn hoofd gedrukt. "Geef je telefoon", zou er zijn gezegd. Het drietal maakt uiteindelijk de telefoon en een rugtas met inhoud buit en vluchten weg. Het slachtoffer blijft alleen achter op de donkere, afgelegen parkeerplaats.

"Later op de avond vertelde hij dat hij een date had geregeld met een man en dat we hem zouden laten schrikken"

Verdachte G.S.

Begin dit jaar heeft S. al een bekentenis afgelegd bij de politie over de diefstal van de telefoon. Hij geeft aan dat hij erg veel spijt heeft. "Het spijt me enorm, het had nooit mogen gebeuren", zegt hij daarover. De verdachte wil graag zijn leven weer oppakken en naar huis om voor zijn kinderen te kunnen zorgen.

"Waarom bent u dan niet thuisgebleven of naar huis gereden toen u hem ging ophalen?", vraagt de driekoppige rechtbank vandaag aan S. "Alles was al via mijn telefoon geregeld, en de afspraak was om de man geen pijn te doen. Dat kon geen kwaad, dacht ik. Vervolgens zouden wij hem daar achterlaten." Over het geweld verklaart hij: "Het was nooit de bedoeling geweest dat het zo uit de hand zou lopen." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Een verlaten parkeerplaats, foto ter illustratie - Foto: Gemaakt met Craiyon

Het slachtoffer van de gewelddadige beroving heeft nog steeds veel last van wat er in oktober 2023 gebeurd is. "Met mijn hart in de keel sta ik nu voor u. Mijn leven is veranderd, wat ik heb meegemaakt zou niemand moeten ervaren", vertelt hij vandaag in de rechtbank. "Het is een gebeurtenis die in mijn dromen herbeleefd wordt. Ik dacht dat ik het niet zou overleven, het was een bijna-doodervaring."

Hij kan zijn werk bij een zaadveredelingsbedrijf nooit meer uitvoeren omdat hij door blijvend letsel arbeidsongeschikt is verklaard.

Volgens justitie ligt er genoeg bewijs op tafel. Ze nemen de beroving hoog op omdat de man, volgens hen, is aangevallen vanwege zijn geaardheid. "De verdachte heeft daarmee de onvrijheid vergroot om te zijn wie je bent", aldus de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie eist 21 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De uitspraak van de rechter is over twee weken. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.